Місце батареї № 28 Станіславського

Пам’ятка історії

Автономна Республіка Крим, м. Севастополь, Нахімовський р-н, Малахів курган.

Пам’ятник являє собою меморіальну стінку з кримбальського вапняку, встановлену на місці батареї.

Розміри меморіального позначення: довжина – 9,8 м, ширина – 0,7 м, висота – 0,7 м. На лівому краї стінки змонтована піраміда з п’яти ядер. На правому краї аналогічна піраміда втрачена. У середині стінки зверху в 1905 р. вмонтована чавунна плита (85х45 см) з написом: “1854-1855 гг. Батарея № 28 Станиславского”.

Під час оборони Севастополя у 1854-1855 рр. на Малаховому кургані було встановлено 9 батарей. Батарею № 28 Станіславського було закладено 30 вересня (12 жовтня) 1854 р. на правому фасі Малахова кургана для обстрілу місцевості між третім бастіоном та Лабораторним яром й для посилення вогню по супротивнику на Воронцовій горі. 5 (17) жовтня 1854 р. батарея була озброєна п’ятьома однопудовими єдинорогами. До 22 жовтня на батареї було вже 9 гармат. Першим командиром батареї був штабс-капітан корпусу морської артилерії Н.К. Станиславський, ім’ям якого вона і названа. 5 (17) жовтня 1854 р. біля батареї був смертельно поранений віце-адмірал В.А. Корнілов. З цього часу батарею називали Корніловською.

Меморіальне позначення батареї було споруджено у 1905 р. у зв’язку з 50-річчям оборони Севастополя. Пошкоджено під час Великої Вітчизняної війни. Відновлено у 1958 р.

Автор невідомий.

Реставраційні роботи:

Реставрація меморіального позначення зроблена в квітні-травні 1958 р. за проектом архітекторів А.Л. Шеффера та Н.А. Яшкіной. Проект знаходиться в архіві Севастопольської філії Діпроміста.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно рішення виконавчого комітету Севастопольської міської Ради депутатів трудящих № 856 від 20.12.1975 р.

Охоронний № : 114.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: рішенням виконавчого комітету Севастопольської міської Ради депутатів трудящих № 194 від 25 березня 1975 р. встановлено границі охоронної зони Малахового кургану: площа біля входу на Малахів курган – вул. Островського (включаючи площу Жерве) до злиття з охоронною зоною пам’ятника Істоміну – вул. Істоміна-вул. Героїв Севастополя.

Архів Севастопольської філії Діпроміста.

Фонди Музею героїчної оборони й визволення Севастополя.