Місце смертельного поранення адмірала П.С. Нахімова

Пам’ятка історії

28 червня (10 липня) 1855 р.

Автономна Республіка Крим, м. Севастополь, Нахімовський р-н, Малахів курган.

Загальний опис:

Пам’ятник являє собою меморіальну плиту із сірого граніту розміром 54×56 см, встановлену на місці смертельного поранення П.C. Нахімова ліворуч від оборонної вежі. Плита (95×64×55 см) встановлена на постаменті у 1957 р. На ній напис: “Здесь на бастионе Малахова кургана 28 июня 1855 года смертельно ранен адмирал Павел Степанович Нахимов”.

Адмірал Павло Степанович Нахімов (1802-1855) під час оборони Севастополя 1854-1855 рр. являвся начальником морських команд на південній стороні міста, потім помічником начальника севастопольського гарнізону, командиром порту та військовим губернатором Севастополя. Після загибелі В.О. Корнілова фактично керував обороною міста. 28 червня (10 липня) був смертельно поранений на Малаховому кургані. 30 червня (12 липня) 1855 р. помер. Похований у склепі Володимирського собору, що будувався в центрі міста.

У 1905 р. до 50-річчя першої оборони Севастополя, ліворуч від оборонної вежі Малахова кургану, на місці смертельного поранення Нахімова, була встановлена меморіальна плита з темного мармуру з написом: “Здесь смертельно ранен адмирал П.С. Нахимов 28 июня 1855 г.”. Автор невідомий.

У 20-х роках меморіальне позначення було втрачено. У 1957 р. на його колишньому місці була встановлена нова плита. Автор – архітектор А.Л. Шеффер.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно рішення виконавчого комітету Севастопольської міської Ради депутатів трудящих № 856 від 20.12.1975 р.

Охоронний № : 114.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: рішенням виконавчого комітету Севастопольської міської Ради депутатів трудящих № 194 від 25 березня 1975 р. встановлено границі охоронної зони Малахового кургану: площа біля входу на Малахів курган – вул. Островського (включаючи площу Жерве) до злиття з охоронною зоною пам’ятника Істоміну – вул. Істоміна-вул. Героїв Севастополя.

Архів Севастопольської філії Діпроміста.

Парский. Севастополь и памятники его обороны.- Изд. 2-е.- Одесса, 1902.