Кляштор місіонерів (№ 9)

На фото – костел св. Казимира. 18 квітня 2013 р. Фото М.І.Жарких.

В давнину (16 ст.?) тут стояла вірменська церква св. Стефана. В 1637 р. було збудовано муровану церкву, при ній був цвинтар та вірменський жіночий монастир.

В 1671 р. келії монастиря були передані ордену театинів. В 1747 р. театини продали свої будівлі ордену лазаристів (місіонерів). Ченці-місіонери добудували костел св. Казимира.

Під час реформ Йосифа 2-го кляштор закрили, в його приміщеннях влаштували казарми для війська та воєнну тюрму. Костел було пристосовано під воєнний суд.

За совітів (1939 – 1941) тут була одна з головних тюрем Львова. Перед наступом німецьких військ в 1941 р. російські чекісти розстріляли її в’язнів. Перед будівлею костелу закінчуваось (квітень 2013) спорудження меморіалу цим жертвам російської окупації.

Кляштор займає велику площу, половину кварталу між вулицями Замарстинівською, Детька, Чорновола та площею 700-річчя Львова.

Під № 9 у будівлі колишньої в’язниці міститься правничий факультет Львівського державного університету внутрішній справ. Перед будівлею в часи незалежності спорудили меморіальний комплекс пам’яті жертв політичних репресій, закатованих у Замарстинівській тюрмі.

Джерело: “”, 15 травня 2008 року, № 67 (375)