2009 р. У середині вересня знімуть риштування з Вірменської дзвіниці у Львові

Дата: 07.09.2009

“Компанія “Стелла” виконала 80% робіт по дзвіниці Вірменської церкви. Планується, що 15 вересня роботи по дзвіниці будуть закінчені. Вірменська громада задоволена тим, як виконують роботи працівники цієї фірми”, – зазначив 7 вересня на брифінгу депутат Львівської міської ради Вардкес Арзуманян. За його словами, працівники ТзОВ “Стелла” використовували стару технологію: робили настоянку з горіхів.

“ПП “Верховина”, яке робили тут певні роботи, занесене в “чорний список” підприємств, з якими не варто співпрацювати”, – додав депутат. “Ми оштукатурювали верх дзвіниці, реставрували поверхню стін, укріплювали камінь. Зараз покривається карниз. Також додатково укріплювали цеглу, про що не йшлося у технічній документації. Від управління охорони історичного середовища Львівської міськради не було наразі жодних зауважень. Реставрують дзвіницю 20 осіб”, – запевнив директор ТзОВ “Стелла” Михайло Гаврих.

Як запевнила начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко, уже закінчено роботи по дзвіниці, залишилося лише вставити вікна (які уже зробили), а також поставити громовідвід, а також зробити роботи по огорожі.

Довiдка ZAXID.NET. У червні 2008 року переможцем тендеру, проведеного УКБ Львівської міської ради, на виконання ремонтно-реставраційних робіт комплексу Вірменського Собору стало ТзОВ “Будівельна компанія “Верховина”. За півроку “Верховина” на ремонтно-реставраційні роботи комплексу освоїла близько 2,5 млн грн. У січні цього року прокурор Галицького району Львова порушив кримінальну справу щодо директора ТзОВ “Верховина” Ігоря Гринкевича за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст. 366 (підробка службових документів).

Риштування з дзвіниці Вірменського собору у Львові обіцяють зняти у другій половині вересня

У другій половині вересня дзвіниця Вірменського собору має стати відкритою для ока громадськості. Фірма «Стелла», яка виконує реставраційні роботи на вежі собору, обіцяє до цього часу зняти риштування. Про це сьогодні, 7 вересня, йшлось під час відкритої наради щодо ремонтних робіт у Вірменському соборі.

Як повідомив депутат Львівської міської ради Вардкес Арзуманян, підрядна організація ТзОВ «Стелла» виконала 80% передбачених реставраційних робіт і повністю вкладається у терміни здачі об’єкту. До того ж, фірма відхилила всі зауваження, виставлені до неї управлінням історичного середовища, і поки що претензій до підрядника немає. «Я хотів би, щоб ця компанія й далі працювала у Вірменському соборі, щоб не було ніяких додаткових тендерів чи конкурсів», – зазначив депутат.

Водночас представник ТзОВ «Стелла» Михайло Гаврик розповів, що в процесі реставрації виникло багато непередбачуваних робіт, які будуть включені у кошторис, як додаткові роботи. Фірма вже заштукатурила поверхню вежі, укріпила камені. Начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Ліля Онищенко підтвердила, що претензій до підрядника немає.

Важко, за словами Л. Онищенко, було підібрати колір вежі. Водночас підрядник використовує старі технології, натуральні барвники з настоянки горіхів. Щопонеділка проводяться наради наглядової ради з представниками управління, УКБ, «Укрзахідпроектреставрації», де обговорюються всі проблемні питання.

Зараз на вежі Вірменського собору, за словами Онищенко, залишилось встановити вікна та громовідвід. Роботи з реставрації огорожі собору ще триватимуть.

Довідка ЗІКу. Пам’ятку національного значення Вірменську катедру у Львові реставруватимe фірма «Стелла», яка виграла тендер, оголошений управлінням охорони історичного середовища м. Львова, – про це 9 червня повідомила журналістам очільниця цього управління Лілія Онищенко.

За словами Лілії Онищенко, попередньо Вірменський собор у Львові бралися реставрувати фірми, яких обирали тендерні комісії управління капітального будівництва ЛМР за критерієм найдешевших послуг. В наслідку це виливалося у те, що підрядники не були кваліфіковані й не завершували реставрації.

Новий генпідрядник обіцяє завершити свої роботи за проектом реставрації дзвіниці й огорожі подвір’я у 3-місячний термін (вартість проекту 1200000 грн).

«Західна інформаційна корпорація»

Реставраційні роботи у Вірменському соборі у Львові виконано на 80%

Реставраційні роботи у Вірменському соборі у Львові виконано на 80%. За словами начальника управління охорони історичного середовища Лілії Онищенко, роботи на вежі дзвіниці вже практично закінчені, залишилося ще впорядкувати огорожу. “Якістю робіт ми задоволені. Не порушуються і терміни”, – зазначила Лілія Онищенко. Про це ZAXID.NET повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

Нагадаємо, реставраційні роботи у Вірменському соборі підрядна організація ТзОВ “Стелла” розпочала у першій декаді червня цього року. Кошторисна вартість робіт – 1 млн 200 тис. грн.