2007 р. Львівським вірменам передали у користування на 49 років дзвіницю Вірменського собору

Дата: 19.12.2007

Учора, 18 грудня, депутати Львівської міської ради одноголосно вирішили передати дзвіницю Вірменського кафедрального собору, що у Львові, вірменській громаді. Проектом ухвали запланували передати дзвіницю громаді в користування на 10 років, проте під час обговорення депутати вирішили збільшити цей термін до 49 років, – про це сьогодні, 19 грудня, ЗІК повідомила прес-секретар Координаційної наглядової ради з питань реставрації та реновації ансамблю Вірменської вулиці Ольга Ігнатова.

За словами депутата Львівської міської ради Вардкеса Азруманяна, це надзвичайна подія як для вірмен, так і для справи відродження Вірменської церкви.

«Ми дуже давно чекали на цю подію – повернення дзвіниці до складу ансамблю Вірменського собору. Водночас цією ухвалою депутати разом з міським головою продемонстрували прихильне ставлення до потреб нацменшин, які живуть у Львові, та готовність йти назустріч їхнім потребам. На мою думку, саме це дозволяє багатьом націям впродовж віків не лише комфортно почуватися у місті, але й разом працювати на його розвиток», – прокоментував подію пан Арзуманян.

Довідка

Вірменську церкву збудував у другій половині XIV сторіччя (1363-1370рр.) майстер Доре. Протягом століть вона була громадським і релігійним центром вірменської колонії у Львові. Навколо церкви склався один із найцікавіших ансамблів, до якого ввійшли дзвіниця (1571 р., П. Красовський), палац архієпископа (XVIII ст.), вірменський банк (XVII ст.), монастир бенедиктинок (1682 р.), пам’ятна колона з постаттю св. Христофора та дерев’яний вівтар з композицією «Голгофа» (XVIII ст.), огорожі з брамами (XVII-XIX ст.).

У післявоєнний період Вірменський собор перетворили на склад, а дзвіницю віддали для потреб місцевого ЖЕКу. Відродження собору розпочалося 2000 року, коли Львівська міська рада передала його вірменській громаді міста.

Джерело: «Західна iнформаційна корпорація»