Вітраж сходової клітки

Вул. Акад. М.Кравчука, 6

1905-1906 pp., архіт. А.Богохвальський

Класичний вітраж, репрезентативний

Свинцеве обрамлення, моліроване скло. 1380x940

Композиція вирізняється геометричністю і сухістю. Композиційна схема імітує задрапіроване вікно і складається з двох частин. Вітраж верхніх сегментів вікна і третини нижніх нагадує блідо-смарагдову штору, підчеплену з обох боків до віконної рами. Візерунок штори утворюють лінії спайки, які оконтурюють трикутні, ромбовидні, круглі, овальні, прямокутні площини блідо-фіолетового, блідо-смарагдового, жовтого скла.

По краях штора оторочена жовтою смугою. З-під штори видніє край мережаної фіолетової фіранки. Нижню третину вікна немов затягнено тканиною, візерунок якої становлять видовжені, горизонтально і вертикально розташовані чотирикутники. Кольорова гама витримана в блідих, холодних барвах.

Примітка. Вітражні вікна оздоблюють два поверхи сходової клітки кам’яниці. Ідентичний вітраж знаходиться в помешканні на вул. І.Франка, 66 (архіт. Ю.Горнунг, 1907-1908 pp.).

Література. Державний архів Львівської області, ф. 2, оп. 3, спр. 593.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 191.