Винниченка вул.

Винниченка вул.

в 19 ст. вживалась назва вул.Панська;

до 1940 р. вживалась назва вул.Чарнецького;

в 1940 – 1992 рр. вживалась назва вул.Радянська;

з 1992 р. вживається назва вул.Володимира Винниченка.

Слід знати, що полоса скверів між вул.Підвальною і вул.Винниченка зветься Губернаторські вали. Цей бульвар розплановано в 1816 р. на місці знесених валів укріплень.

Винниченка, Кривоноса, Княжа

Від площі Соборної у Львові на північ іде вулиця Винниченка, названа на честь видатного українського письменника та драматурга Володимира Винниченка (1880-1951), голови першого українського уряду УНР. Із XVI століття ця вулиця мала назву Широка за Бернардинами, з 1828-го – Панська вища, а з 1871-го – Чарнецького на честь видатного польського полководця Стефана Чарнецького (1599-1665).

Із 1940-го до 1992 року вулиця називалася Радянською, а в часи німецької окупації (1941-1944) – Дістріктштрассе. Забудова вулиці: бароко, класицизм, сецесія, неоренесанс, конструктивізм.

Джерело: “