Вітраж сходової клітки

Вул. Ю.Мушака, 50

1913-1914 pp., архіт. Г.Заремба

Класичний вітраж, репрезентативний

Свинцеве обрамлення. 58: 92 см

Вітражне полотно має форму прямокутника, видовженого по вертикалі. Тло зібране з прямокутних модулів безбарвного молірованого скла. У місцях перетину металевого окантування модулів – маленькі кола, заповнені червоним і синім склом. У центрі полотна – декоративна композиція, яка віддалено нагадує стилізовану пальмету. Середина зібрана з елементів оранжевого, зеленого, фіолетового, синього скла, завитки з обох боків пальмети – з фіолетового і зеленого скла. Вітражне полотно оперезане широкою каймою, складеною з червоних овалів з фіолетовими вкрапленнями та синіх ромбів на жовтому тлі. З обох боків кайма окантована тонкими зеленими смугами.

Примітка. Кольорова гама вітража, характер підбору скла з декоративними ефектами, використання характерної барвистої кайми, монохромного тла вказують на ймовірність виконання Краківською фірмою вітражів і мозаїк С.Г.Желенського. Вітраж зберігся тільки на другому поверсі будинку у верхній фрамузі вікна. Подібні вітражні засклення оздоблюють віконні отвори в кам’яницях на вул. Ш.Руставелі, 36; вул. А.Горської, 5, тощо.

Література. Державний архів Львівської області, ф. 2, оп. 1, спр. 4314, арк. 2, 5, 27, 28, 36.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 196.

За подібною композиційною схемою вирішений вітраж сходової клітки будинку № 50 на вул. Ю.Мушака (1913 – 1914 рр., арх. Генріх Заремба) [Державний архів Львівської області, ф.2, оп.1, спр. 1314, арк.2, 5, 27, 28, 36]. Однак тут проступають виразні тенденції до геометризації мотивів. Особливо це відчутно в орнаменті кайми, складеному з овалів і ромбів, розташованих почергово. Ці геометричні елементи не мають підтримки в рисунку центральної фігури композиції, яка трактована пластичніше і нагадує квітку небаченої рослини. Як й у вищезгаданому вітражі, насичені локальні кольори зосереджені на обрамленні та центральній фігурі композиції. Решта площини вікна зібрана з прямокутних модулів молі-рованого прозорого скла.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 133.