Вітражі надбрамні

Вітражі надбрамні

Вул. Я.Матейка, 4

1891-1894 pp., архіт. І.Левинський

Класичні вітражі, репрезентативні

Свинцеве обрамлення, моліроване скло. D 155 см

Два надбрамних вітражі, один з яких форми овала, інший – дуговидної форми, мають однакову схему вирішення сітчастого вітражного полотна. Великі блідо-зелені “кругляки” та рожево-фіолетові з вгнутими гранями ромби, малі блідо-зелені “кругляки” та блідо-рожеві правильні ромби вибудовуються в горизонтальні смуги, які почергово змінюють одна одну. Проміжки між смугами заповнені модулями безбарвного, блідо-рожевого, блідо-голубого скла. Кожен з вітражів обрамлений каймою, орнамент якої утворюють темно-пурпурові кола на блідо-голубому квадраті з вгнутими краями та жовтогарячі кола, середини яких заповнені розписом, оточені білою вузькою смугою, на блідо-жовтому тлі. З внутрішнього і зовнішнього країв кайма оперезана тонкою синьою смугою.

Примітка. Вітражі виготовила фірма Tiroler Glasmalerei за картонами проектного бюро І.Левинського, бо саме в 1892-1893 pp. фірма отримала “… декілька замовлень від пана архітектора І.Левинського…” (проспект фірми, 1894, с.103) на виконання низки вітражів для будівель Львова.

Література. Державний архів Львівської області, ф. 2, оп. 2, спр. 652, арк. 3, 8, 18.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 189.

Мозаїчні вітражі фірми “Tiroler Glasmalerei” оздоблюють нині вікна Західного Наукового центру (вул. Матейка, 4; колишня вілла гр.Потуліцьких; 1891-1894 pp., арх.І.Левинський) [Державний архів Львівської області, ф.2, оп.2, спр. 652, арк. 3, 8, 18]. Закриваючи віконні отвори у вестибюлі та залі вілли, вітражі окрім декоративної беруть на себе й функцію ширми, яка заслоняє вигляд на внутрішнє подвір’я. Оскільки ніякої сигнатури на вітражних полотнах немає, то можемо припустити, шо їх виготовила фірма “Tiroler Glasmalerei” за картонами проектного бюро І.Левинського, бо саме в 1892-1893 pp. фірма отримала “…замовлення від пана архітектора І.Левинського…” на виконання низки вітражів, про шо свідчать детальні записи у проспекті фірми [Die Tiroler Glasmalerei 1886 – 1893… – S. 103].

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 108.