Пам’ятник І.Трушу

Пам’ятник І.Трушу

4 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких.

Пам’ятник М.І.Кузнецову (1911 – 1944) – радянському розвіднику, Герою Радянського Союзу – споруджено на пл.30-річчя Перемоги в 1962 р. (скульптори В.Подольський, Є.Рукавишников, В.Власов, архітектор В.Дорошенко) [Львов: атлас туриста. – М.: 1989 г., с. 52].

Нині це місце на розі вул.І.Франка та І.Свєнціцького.

В 1993 р. пам’ятник демонтовано і перевезено в Свердловську область Росії, на батьківщину Кузнецова.

Від 1962-го до 1993-го на перехресті з вулицею Свєнціцького стояв пам’ятник радянському розвідникові Ніколаю Кузнєцову, який під час Другої світової неподалік цього місця здійснив атентат проти чільних німецьких військовиків. 1993-го пам’ятник вивезли на батьківщину Кузнєцова у Свердловську область Росії.

Джерело: “”, 14 вересня 2007 року, № 163 (233)

Пам’ятник Івану Трушу встановлено в 1996 р. (скульптор С.Олешко) на місці пам’ятника М.І.Кузнецову.

У невеличкому скверику між будинками № № 106, 108 стоїть споруджений 1996 року камерний пам’ятник одному з корифеїв українського малярства Іванові Трушу.