2007 р. Зведення біля Десятинної церкви каплиці УПЦ (МП) в УПЦ КП розцінюють як «захоплення»…

Прес-служба Київської патріархії

2007 р. Зведення біля Десятинної церкви каплиці УПЦ (МП) в УПЦ КП розцінюють як «захоплення» святині

Дата: 12.07.2007

Дерев’яний будинок каплиці УПЦ (МП) зовні виглядає вже практично готовим до прийому парафіян. Залишилося попрацювати над інтер’єром. За словами робітників, треба все встигнути до 28 липня, оскільки в цей день новий храм-каплицю УПЦ (МП) планують освятити. Як повідомляє інформаційне агентство «Glavred», ще недобудований будинок каплиці може стати причиною нового розбрату між двома патріархатами Української православної церкви.

«Поява каплиці означає, що Московський патріархат претендує на відновлення Десятинної церкви. Ми цього не допустимо. Цей храм був центром Київської держави, коли Московської ще не існувало», – сказав ігумен Євстратій Зоря, прес-секретар УПЦ Київського патріархату.

Свої права на цю історичну пам’ятку в УПЦ КП заявили в 2004 році, освятивши хрест, тому стежити за «захопленням» святині в УПЦ КП не мають наміру – якщо не допоможе громада, поставлять свою каплицю поруч. А люди самі розберуться, до якої ходити.

Прес-секретар УПЦ (Московського патріархату) стверджує, що каплиця – тимчасова конструкція. У постійну вона зможе перерости лише після рішення чиновників, істориків і інших фахівців про подальшу долю фундаментів Десятинної церкви. «Якщо буде відбудовуватися, то необхідно буде розробити проект», – пояснив о. Олександр.

Як повідомили порталу «Київ» будівельники каплиці, на фундаменті церкви будувати поки не можна – тут з раннього ранку до пізнього вечора працюють археологи. Розкопки ведуться практично без вихідних. Яким чином збираються відбудовувати церкву, малюнків і світлин якої не залишилося, не ясно, але в УПЦ (МП) упевнені, що місце, освячене молитвою, залишатися в такому вигляді не повинне.

Десятинна церква Різдва богородиці була побудована в 989-996 р. і стала першим кам’яним з дорогим оздобленням соборним храмом у державі. Назву «Десятинна» одержала у зв’язку з тим, що за розпорядженням князя Володимира десята частина всіх князівських доходів йшла на потреби храму. Зруйнована в 1240 р. татарами.

На початку XVII століття храм відновив Петро Могила. Потім церкву руйнували ще двічі: в 1824 році, в 1930-х роках. Зараз від неї залишилася лише частина фундаменту.

Подаємо текст документу прес-служби Київської патріархії:

Заява

з приводу незаконного будівництва громадою УПЦ МП дерев’яної каплиці поруч з фундаментом Десятинного храму в Києві

22 квітня 2006 р. керівник релігійної громади УПЦ Московського патріархату «Різдва пресвятої богородиці» в Шевченківському районі Києва архімандрит Гедеон разом зі своїми прихильниками без відповідних погоджень, з порушенням режиму утримання, використання та охорони земель історико-культурного призначення у зеленій зоні Національного музею історії України (вул. Володимирська, 2) встановив намет, в якому до цього часу відправляє богослужіння.

Не зважаючи на порушення низки норм, які регулюють подібні дії, намет досі стоїть на старому місці і демонтувати його ніхто, очевидно, не має наміру.

Більше того. Натхнена своєю безкарністю, громада УПЦ МП на чолі з архімандритом Гедеоном, без отримання відповідних дозволів, в червні 2007 р. розпочала будівництво постійної дерев’яної каплиці, у якій змонтовано важкий мармуровий престол. Остання деталь свідчить про те, що представники Московського Патріархату, не зважаючи на незаконність будівництва, хочуть зробити все для того, щоб дерев’яна каплиця не була демонтована.

Більше року тому прес-служба Київської патріархії вже висловлювала занепокоєння з приводу подій навколо Десятинного храму. Тоді ми заявляли, що стараннями представників УПЦ МП це святе місце може остаточно перетворитися на вогнище міжконфесійного протистояння. Київський Патріархат не бажає такого розвитку подій, але й не може залишатися осторонь, коли йдеться про святиню національного значення.

Десятинний храм є не тільки духовною святинею, але й одним з визначних історичних символів величі Київської держави. Тому наша церква виступає за відбудову Десятинної церкви – першої кам’яного храму в Києві, збудованого невдовзі після Хрещення Руси. 15 липня 2004 р. на відзнаку відродження святині на місці Десятинного храму учасниками помісного собору Київського патріархату на чолі з патріархом Філаретом було встановлено і освячено хрест. З 2006 р. біля нього регулярно звершуються молебні.

УПЦ МП претендує на те, щоб відбудований храм належав саме їй. Але ми переконані, що храм, збудований майже за півтора століття до першої літописної згадки про Москву, не може належати Московському патріархату. Він може належати лише справжній помісній Українській православній церкві, якою УПЦ МП не є.

З благословення предстоятеля Київського патріархату святішого патріарха Філарета прес-служба Київської патріархії висловлює протест у зв’язку з тим, що за потурання певних представників влади громада УПЦ МП незаконно збудувала біля фундаментів Десятинного храму свою каплицю.

Заявляємо, що наша церква і її вірні сповнені рішучості не допустити узурпації Московським патріархатом національної святині в серці Києва і готові використовувати для цього всі законні методи і засоби.

Джерело: РІСУ