2007 р. Історичний центр Києва забудовує одна з релігійних громад

Наталя Соколенко, Юрій Долгоручко, Олексій Жиленко, програма “Вікна”, СТБ

Дата: 12.07.2007

Самозахоплення землі в серці столиці України. Історичний центр Києва забудовує без відповідних дозволів одна з релігійних громад. За кілька метрів від підґрунтя Десятинної церкви й напроти Андріївської церкви вже майже добудовано культову споруду. На будівельному майданчикові – жодної інформації про замовників і виконавців. На запитання про дозволи тамтешні працівники відповідають силою.

Хто з архітекторів спроектував цю споруду навпроти шедевра Растреллі Андріївської церкви – невідомо. Люди, що працюють тут, не кажуть, у якій компанії працюють, хто є замовником будівництва, й відмовляються показувати будь-які дозвільні документи. Спроби з’ясувати бодай якусь інформацію – ледь не завершилися побиттям знімальної групи.

Господарі майданчика так зустрічають усіх, хто цікавиться законністю будівництва. З-поміж жертв – працівниці Національного музею історії України, на території якого й зростає культова споруда.

Уперше непроханих гостей на своїй території музейники побачили 2004 року. Тоді одна з громад Української православної церкви Московського патріархату попросила відправити на музейній території поблизу підмурівку Десятинної церкви службу Божу на Великдень. Священики тоді сказали, що тимчасово напнуть намет для свічок та іншого начиння для Всенощної. Одначе після служби намету не прибрали.

Тут він простояв, незважаючи на зауваження з боку керівництва музею, ще три роки. Поки раптом на його місці не з’явилася будівельна техніка. Музейні працівники таким звивом подій скрушені.

Сергій Чайковський, директор Національного музею історії України:

– Ні проектів ні дозволів на будівництво мені будівельники не показали.

Музейники припускають, що будівельникам немає чого показувати. Принаймні, головний архітектор Києва свого дозволу на цю споруду не давав. Володимир Присяжнюк, головний архітектор Києва:

– Дозволів немає ні районної, ні міської адміністрації і проектної документації в нашому управлінні не розглядалося.

Член містобудівної ради Києва, архітектор Лариса Скорик каже, що такої споруди ніхто й не дозволив би будувати в історичному центрі столиці. Лариса Скорик, професорка Національної академії образотворчого мистецтва й архітектури:

– Боже милий! Як це так? Оце таке біля фундаменту Десятинної церкви збудували? Ну мушу вам сказати, що це такий кіч страшенно-потворний, що тут й коментувати нічого, це просто жахливо. Воно просто виглядає смішно як дві черепахи.

Утім, Лариса Скорик припускає, що хтось таки дав дозвіл, інакше спорудження в київському середмісті було б неможливе. Відповідь телефоном дав один із чільних представників Української православної церкви Московського патріархату – архімандрит Гедеон. За його словами, в будмайданчика найвищий патронат.

Отець Гедеон, архімандрит української православної церкви московського патріархату:

– Президент Украины Виктор Андреевич Ющенко который на генплане этой земли десятинной церкви подписал наше прошение и дал разрешение и прошение к мэру города прошения по поводу поставления каплицы памятной десятинной церкви.

Яке відношення має президент України до видавання дозволів на будівництво – невідомо. Конституція на це відповіді не дає. Тому, навіть, якщо підпис Ющенка в забудовників є, навряд чи це робить зведення цілком законним.

Представники інших конфесій кажуть, якщо захоплювачів землі біля Десятинної не зупинять, діятимуть так само.

Євстратій (Зоря), архімандрит української православної церкви київського патріархату:

– Радикальних дій ми не здійснюємо, однак у мережовтищі віруючих київського патріархату вже є думки серед віруючих київського патріархату, що треба щось протиставити проти нахабства представників московського патріархату.

У Києві – це не єдиний приклад самовільного зведення культових споруд. Настоятелі цього брезентового храму в сквері в середмісті столиці та ще одного просто в Маріїнському паркові – навпроти Верховної Ради – роками утримують їх без дозволів, але з намірами звести капітальні споруди – місце вже застовпили.