2007 р….І нехай допоможе меру Аделаджа

Ярослав Тракало

Дата: 19.07.2007

На тлі регулярної роздачі Київрадою землі у руки того чи іншого приватного підприємця поява у столиці новобудови вже нікого не дивує. Однак, виявляється, наділ можна отримати і без лобі у міській владі, просто самовільно захопивши певну «вільну» ділянку. А якщо ти є представником релігійної організації, то навіть таким «акулам», які працюють на столичного мера, важко впоратися і відвоювати те, що можна було б віддати у приватні руки за шалені гроші.

У даному випадку йдеться про Московський патрiархат. Настоятелі УПЦ МП, схоже, вирішили, що для них не існує жодних українських законів і навіть не потрібні дозволи на оренду ділянок вартістю мільйони гривень. Ідеться про дерев’яну будівлю на Андріївському узвозі, інформація про завершення будівництва якої нещодавно з’явилася у засобах масової інформації.

Хочеться одразу сказати, що згадана капличка викликала зацікавленість у редакції «УМ» досить давно. Майже два місяці тому ми навіть здійснили візит до таємничої каплички, намагаючись довідатися, на підставі яких дозволів на місці біля фундаменту Десятинної церкви і Національного музею історії України тривають будівельні роботи.

Дмитро, який представився нам сторожем, тоді повідомив, що до закінчення робіт залишилося не так уже й багато часу. А на запитання, чи мають ініціатори зведення дозволи міської влади, відповів ствердно. Після цього «УМ» склала і надіслала відповідний запит до Київської міської державної адміністрації з проханням пояснити, чи дійсно видавався дозвіл, а якщо так, то на якій підставі.

На жаль, до сьогодні КМДА відповіді так і не надала, незважаючи на те, що відповідь на офіційний запит засобам масової інформації державні установи зобов’язує надавати вітчизняне законодавство.

Незважаючи на те, що робітники, які уже практично завершують будівництво, стверджують, що йдеться не про церкву, а лише про дзвіницю, хочеться висловити сумніви у правдивості цієї інформації. Намет на місці теперішньої так званої дзвіниці з’явився ще в квітні минулого року. З того часу у ньому регулярно відбуваються богослужіння.

За деякою інформацією, курирує їх керівник релігійної громади УПЦ МП «Різдва Пресвятої Богородиці» Шевченківського району столиці архімандрит Гедеон. Очевидно, зваживши на мовчанку столичної влади і маючи претензійні бажання забрати відбудовану в майбутньому Десятинну церкву під Московський протекторат, УПЦ МП вирішила закріпитися на освоєному «місці під сонцем». У червні цього року намет потроху почав переростати у дерев’яну каплицю.

А першою ознакою того, що приміщення зводиться саме для богослужінь, а не як дзвіниця, став мармуровий престол. Відкриття новоспеченого храму заплановане на 28 липня цього року. Проте аби здійснити свій задум, Московському патріархату доведеться поборотися з досить серйозними суперниками.

По-перше, свою цілком логічну незгоду із самовільним захопленням землі вже висловила Українська православна церква Київського патріархату. «УПЦ МП претендує на те, щоб відбудований храм належав саме їй. Але ми переконані, що храм, збудований майже за півтора століття до першої літописної згадки про Москву, не може належати Московському патріархату. Він може належати лише справжній помісній Українській православній церкві, якою УПЦ МП не є», – справедливо зауважує прес-служба УПЦ КП.

Днями нарешті з’явилася реакція столичної влади, яка назвала будівництво каплиці незаконним. «Головне управління вихідної дозвільної документації на цю ділянку не надавало і відповідної проектної документації не розглядало. Земельну ділянку для спорудження каплиці на зазначеній території Київрада не виділяла. Відповідно до чинного законодавства, будівництво каплиці є незаконним», – заявив начальник Головного управління містобудування, архітектури і дизайну міського середовища Василь Присяжнюк.

Також він додав, що самовільно захоплена земельна ділянка належить до центрального історичного ареалу Києва, є у межах археологічного й архітектурного заповідника «Місто Володимира» і розташована на території Державного історико-архітектурного заповідника «Древній Київ». До того ж тут досі проводяться розкопки Інститутом археології НАН, адже Десятинна церква, відповідно до вимог Європейської конвенції про охорону археологічної спадщини, підлягає збереженню та експонуванню.

Однак, незважаючи на цю заяву, роботи ніхто і не думає припиняти. Тож ми зателефонували до начальника управління державного архітектурно-будівельного контролю при КМДА Олександра Ребицького, аби дізнатися, які в подальшому будуть дії столичної влади у намаганні перешкодити представникам УПЦ МП і надалі займатися самовільним захопленням і руйнуванням архітектурних пам’яток. Проте жіночий голос у приймальні відмовив з’єднати нас із ним, заявивши, що по телефону коментарів пан Ребицький не дає.

Тому ми вирішили звернутися до Карного кодексу, де прочитали наступне: «За самовільне захоплення земділянки, здійснене особою або групою осіб, або стосовно земділянок особливо цінних земель, земель в охоронних зонах, зонах санітарної охорони, санітарно-захисних зонах або зонах особливого режиму використання земель, встановлюється покарання у вигляді обмеження свободи на термін від 2 до 4 років або позбавленням волі строком до 2 років».

За будівництво будинків або споруд на самовільно зайнятій земділянці КК України передбачає покарання у вигляді стягнення від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт строком до 6 місяців, або обмеження свободи строком до 3 років.

Чи понесуть організатори будівництва покарання і чи припиниться будівництво каплиці, покаже час. Однак, без сумніву, мiськiй владi, що й сама вельми небайдужа до ласих земельних шматкiв та неодноразово пiдозрювана в сприяннi незаконному будiвництву, буде непросто впоратися з відновленням законності у цiй ситуацiї.

Тим паче що єпископ Московського патріархату Бориспільський Антоній, називаючи найбільш небезпечні релігійні культи, вказав і на «Посольство Боже», віру якого прийняв столичний голова, підтримуючи його пастора Сандея Аделаджу. А відтак думка мера, що, на переконання московських настоятелів, сповідує навіть не віру, а культ, видається, мало цікавить святих отців.

До речі

Заяву Василя Присяжнюка щодо незаконного будівництва каплиці «УМ» прокоментував керівник прес-служби УПЦ МП Василь Анісімов: «Дозволи на зведення каплиці ми намагалися отримати за попереднього мера Олександра Омельченка. Весь час нас ганяли з місця на місце: то тут будуйте, то в іншому місці. І це при загальновідомій бюрократії у нашій державі – всі знають, скільки інстанцій необхідно оббігати, щоб отримати тільки проектну документацію.

За радянської влади було зруйновано 145 храмів, і ніхто не запитував ніяких дозволів на їхнє нищення. Ви телефонуєте мені вже вшосте, і складається враження, що УПЦ МП не місце молитви для людей зводить, а винне у якійсь автокатастрофі. Це місце освячене нами вже давно, і Десятинна церква, яка була зруйнована неодноразово, а востаннє – у 1930-х роках, – церква Московського патріархату. Чомусь коли руйнували, всі мовчали, а як ми взялися відбудовувати – одразу галас. Нехай пан Присяжнюк краще займається своїми справами і перевірить законність відкриття у столиці понад 400 гральних закладів, а не втручається у церковні справи».

Джерело: “Україна молода”