2007 р. Предстоятель УПЦ (МП) освятив каплицю біля Десятинної церкви

Дата: 26.07.2007

Дерев’яну каплицю в честь святих рівноапостольних Володимира та Ольги освятив глава УПЦ (МП) митрополит Володимир (Сабодан). Цей храм знаходиться біля фундаменту церкви Різдва пресвятої богородиці (Десятинної) – пам’ятки Київської Русі. Про це 25 липня повідомив сайт «Україна православна».

Предстоятелю УПЦ (МП) співслужили керуючий справами УПЦ (МП) архиєпископ Білоцерківський та Богуславський Митрофан (Юрчук), намісник Києво-Печерської лаври архиєпископ Вишгородський Павло (Лебідь), єпископ Бориспольський Антоній (Паканич), секретар Київської митрополії протоєрей Віталій Косовський та священнослужителі єпархії.

Після освячення храму митрополит Володимир за заслуги перед Українською православною церквою вручив ордени 15-ліття Харківського архиєрейського собору настоятелю храму архимандриту Гедеону, іконописцю Олександру Харону та членам парафіяльної ради.

У своєму виступі предстоятель УПЦ (МП) відзначив позитивні тенденції у сьогоднішніх церковно-державних стосунках: коли влада разом з церквою відновлює свою історичну спадщину.

Як вже повідомлялося, проти зведення каплиці УПЦ (МП) поруч Десятинної церкви висупила УПЦ КП. Прес-секретар цієї церкви ігумен Євстратій Зоря наголосив, що «поява каплиці означає, що Московський патріархат претендує на відновлення Десятинної церкви. «Ми цього не допустимо. Цей храм був центром Київської держави, коли Московської ще не існувало», – сказав ігумен Євстратій. Свої права на цю історичну пам’ятку в УПЦ КП заявили в 2004 році, освятивши хрест.

Прес-секретар УПЦ (Московського патріархату) стверджує, що каплиця – тимчасова конструкція. У постійну вона зможе перерости лише після рішення чиновників, істориків і інших фахівців про подальшу долю фундаментів Десятинної церкви.

У Київській міській раді запевнили, що не давали дозволу на зведення каплиці поруч фундаменту історичного храму.

Джерело: РІСУ