2007 р. Археологи захищають від віруючих руїни церкви

Олена Вальчук

Дата: 12.07.2007

Уже третій рік археологи досліджують руїни Десятинної церкви на Замковій горі у Києві – першого кам’яного храму Київської Русі. Об’єкт обгородили двометровим парканом. Та кожного дня за нього заходять віруючі – помолитися біля дерев’яного хреста. Українська православна церква Московського патріархату пішла ще далі – збудувала поряд із фундаментом дерев’яну каплицю.

– Неможливо працювати. Щоразу за огорожу хтось заходить, і я мушу відволікатись. А тут режимний об’єкт! – обурюється археолог Олексій Комар. – Чомусь людям обов’язково потрібно впхнути носа саме в руїни. А вони ж не бетонні: ступиш ногою – і розваляться. А ці просто місце забили для майбутнього будівництва, – показує на фундамент. – Тут же не можна нічого будувати. Спочатку потрібно його вивчити, а потім подумати, як правильно влаштувати музей.

Отець Гедеон прямо біля майже готової каплиці Різдва Пресвятої Богородиці щонеділі просто неба проводить богослужіння. Жартує, що за швидкість будівництва їх варто записати до Книги рекордів Гіннеса. 1 червня почали зводити, а зараз вже розписують. Відкрити планують наприкінці липня.

Настоятель переконує, що вони мають усі дозволи на будівництво. Хоча в Історичному музеї стверджують протилежне.

Головний архітектор Києва Василь Присяжнюк підтверджує:

– Це тимчасова будівля, яка не має архітектурної цінності, зроблена непрофесійними людьми. Головне – встановлена самовільно! Ніяких дозволів на будівництво немає.

Отець Гедеон не приховує, що УПЦ МП хоче відбудувати на місці руїн Десятинної церкви капітальний храм. Археологи категорично проти.

– Зараз ми навіть не знаємо, скільки куполів мала церква – 5 чи 25. Що ж тоді будувати? Фантазію сучасних архітекторів? – дивується заступник директора Інституту археології НАН України, професор Гліб Івакін. – Зараз є тільки фундамент і припущення щодо того, якою була ця споруда. Якщо на місці видатного центру нашої культури ставити те, чого ми не знаємо, то це буде фальсифікацією. Символом України стане фальсифікат.

Археологи кажуть, що за весь час розкопок жодного фінансування їм не надходило. Працюють переважно працівники Інституту археології, студенти-практиканти.

– Приїжджав Віктор Ющенко. Подивився, йому сказали, що тут будувати не можна. Він поїхав – і про все забули, – каже Олексій Комар.

Без коштів розкопки триватимуть ще років зо три. Найважче – не пустити сюди нікого для будівництва. Працівники Інституту археології кажуть, що люди не переймаються долею історичної пам’ятки, а думають, як би урвати шматок землі зі святого місця.

– Приходили тут прихожани однієї церкви, – каже Олексій Комар. – Пропонували мільйони, щоб ми дали згоду.

Джерело: “Газета по-українськи”