2011 р. Костел оо. єзуїтів досі закритий для Львова через 2 млн 300 тисяч книг, які там є

Храм святих апостолів Петра і Павла – костел оо. єзуїтів – закритий для Львова вже понад 65 років. Причина – стелажі з 2 млн 300 книг, які належать бібліотеці імені В. Стефаника і займають всю територію церкви. Попри численні обіцянки місцевої влади, Андрія Садового зокрема, ніяких коштів для звільнення церкви від книг не виділяють.

Про це 12 вересня заявив на прес-конференції настоятель цього храму отець Степан Сус, повідомляє кореспондент ЗІКу.

Храм святих апостолів Петра і Павла на вулиці Театральній збудували 1630 року за проектом архітектора Джакомо Бріано. Він став першою пам’яткою барокової культури на території центрально-східної Європи. В радянські часи тут зберігали книги, що їх забирали в сімей, які вивозили зі Львова. Серед них – книги релігійного змісту. Доступ до них мали лише з дозволу КГБ.

8 липня, під час сесії Львівської міськради депутати передали у власність курії Львівської архієпархії УГКЦ будівлю костелу Петра і Павла оо. єзуїтів. Але до сьогодні в стінах церкви зберігають близько 2 млн 300 тис. книг.

Щоб звільнити храм від книг, за ініціативи настоятеля храму о. Степана Суса, вже знайшли приміщення, які можуть переробити в бібліотеки: кінотеатр Миколайчука (Личаківська,131) та колишня військова їдальня (Авіаційна, 1). На ремонт кінотеатру Миколайчука церква надала 100 тис. грн бібліотеці ім В. Стефаника. Ці гроші – пожертвування парафіян храму.

За експертними оцінками, на проведення ремонтів у двох приміщеннях необхідні 5 млн грн. Ні церква, ні бібліотека таких грошей не мають. ОДА в листі до о. Степана вказала, що кошти можуть виділити тільки з державного бюджету України. До сьогодні, незважаючи на численні листи, Прем’єр-міністр М.Азаров, губернатор Львівської області В. Цимбалюк та міський голова А. Садовий не зробили нічого для отримання цих грошей.

«У липні львівський мер обіцяв, що до кінця 2011 року храм відкриють, – сказав сьогодні, 12 вересня, на прес-конференції о. Степан. – Можливо, він мав на увазі тільки вхідні двері».

Як тільки храм святих апостолів Петра і Павла звільнять від стелажів з книгами, почнуть реконструкцію храму. Фінансувати її будуть французькі фундації. Але до досі всі богослужіння відбуваються в капличці в підвалі церкви.

«Західна інформаційна корпорація»