2010 р. Один із найцінніших органів України має шанс зазвучати знову

Дата: 08.12.2010

Після обстеження органа в Костелі єзуїтів (Львів) фахівці дійшли висновку: музичний інструмент, якому понад чотири століття, можна відновити. Щоправда, зробити це можна буде лише після остаточної передачі храму бібліотекою імені Стефаника у церковне підпорядкування, і потребуватиме це чимало грошей.

Ідея обстежити раритет виникла у київських фахівців та настоятеля костелу, які вирішили дослідити стан органів в Україні. Дмитро Титенко, спеціаліст з органних інструментів, працівник Національного будинку органної та камерної музики, зазначає, що інструмент має барокову основу, деякі з елементів залишилися неушкодженими до сьогодні, однак в процесі історії сам інструмент зазнав істотних змін та пошкоджень. Відтак тривалий час стояв у храмі лише як прикраса.

– Орган у храмі стояв завжди. Думка фахівців про його відновлення стала для нас несподіванкою. Звісно, щойно будуть необхідні кошти, музичний інструмент можна буде відновити, – розповів “Пошті” отець Андрій Хомишин, представник капеланства курії Львівської архієпархії УГКЦ.

Орган храму має 22 регістри, які нині недоукомплектовані та потребують реконструкції. Як розповів “Пошті” Дмитро Титенко, обстежений інструмент дуже цікавий, і найскладніше буде визначити, як його реставрувати. Орган був сконструйований у стилі бароко, опісля його переробили під стиль романтизму. Тому реставратори для початку мають визначити, від якого ж стилю відштовхуватися…

У доброму стані збережена скульптурна оздоба інструмента. Сергій Каліберда, президент правління Благодійної асоціації друзів органної музики і мистецтв, пояснює “Пошті”, що раритет костелу єзуїтів – один із найцінніших органів України. Однак інструмент зазнав чимало втрат – ймовірно, частину важливих складових навіть здали на металобрухт, зокрема труби.

– Орган храму св. ап. Петра і Павла датується XVIII – ХІХ ст. Клавіатура виготовлена зі слонової кістки. Сам інструмент з дерева, на ньому є різьба та золочення, трирівневий вівтар у стилі рококо зі скульптурним та орнаментальним оздобленням. Серед скульптур переважають ангели з музичними інструментами, виконані у XVIII та наприкінці ХІХ ст. Особливо гарними є золочені фігурки з екзотичними музичними інструментами: цар Давид з лірою, свята Цецилія з органчиком та дві музи з мандоліною та флейтою, – деталізує Сергій Каліберда.

Орган у костелі не діє з минулого століття, однак, незважаючи на це, про нього не забули: поступово реставрували проспект, пульт, скульптури, міхи. Сюди водять екскурсії – пам’ятка культури дає повне уявлення про засади органобудування у минулому. Орган єзуїтського костелу належить до унікальних, оскільки відрізняється оригінальним підбором регістрів та розкішним оздобленням. За звучанням його вважають одним з найкращих в Галичині.

Нині ж у Львові звучать органи у костелі св. Антонія, у Музеї історії релігії (з костелу св. Мартина), костелі Магдалини, Кафедральному латинському соборі, але найбільшим здобутком міста стало відкриття нового концертного залу Будинку органної музики, в якому встановлено новий інструмент, виготовлений за спеціальним замовленням у Володимира Хромченка, підприємця та артиста з Лівадії, єдиного в Україні виробника органів.

Орган має 86 регістрів, чотири мануали, педаль. Управління органом здійснюється з допомогою комп’ютера, який суттєво збільшує можливості артистів, дозволяє під’єднувати регістри у будь-якій комбінації.

Джерело: “Львівська поштa”