2010 р. З костела єзуїтів у Львові хочуть виселити 2,5 мільйона книг

З костела єзуїтів у Львові хочуть виселити 2,5 мільйона книг

Передати костел святих Петра і Павла греко-католицькій громаді постановила у четвер Львівська міська рада. З 1945 року у будівлі, зведеній орденом єзуїтів на початку ХVІІ століття, розташовується книгосховище наукової бібліотеки імені Василя Стефаника. “Тут зберігається близько 2,5 мільйонів книг – четверта частина наших фондів”, – розповів Gazeta.ua директор бібліотеки Мирослав Романюк.

“Для них потрібно знайти приміщення площею 4 тисячі квадратних метрів. Тільки тоді можна буде говорити про передачу храму вірянам”.

Доступ до книгосховища мають п’ять працівників бібліотеки. Михайло Кулаєц з відділу обмінно-резервних фондів буває тут щодня – перевіряє, чи все на місці. У приміщенні ніхто не працює. Температура повітря коливається від 0 взимку до +15 влітку, тому пробути повний робочий день неможливо.

“Приміщення ідеальне для книгосховища, – вважає він. – Тут низька температура і мало світла. Вологість також не дуже велика. Щоб перемістити все це в інше приміщення, треба буде мінімум півроку. Коли кілька років тому частину підшивок перевозили у відділ періодики, працювали чотири місяці у дві зміни”.