2011 р. Кінотеатр для книжок

Мирослава Іваник

Дата: 08.02.2011

Фонди Львівської національної бібліотеки імені Василя Стефаника, які нині зберігаються в костелі єзуїтів, міські депутати пропонують перенести у приміщення колишнього кінотеатру імені Миколайчука, що на вул. Личаківській, 131.

Нагадаємо, 8 липня минулого року депутати Львівської міської ради прийняли ухвалу “Про передачу у власність будівлі костелу Петра і Павла оо.єзуїтів на вул. Театральній, 11” Курії Львівської архієпархії УГКЦ для проведення богослужінь, релігійних обрядів та церемоній. Однак на практиці це рішення було більше популістським, адже, передавши приміщення храму УГКЦ, депутати не відповіли на основне запитання: куди перенести майже двомільйонні фонди бібліотеки Стефаника, які зберігаються в Костелі єзуїтів протягом останніх років.

– Ми цілком підтримуємо те, що в храмі треба молитись, – прокоментував ситуацію “Пошті” Василь Ферштей, заступник директора Львівської національної бібліотеки імені Василя Стефаника. – Але ми також несемо відповідальність за збереження унікальних фондів. У Костелі єзуїтів зберігається понад два мільйони книжок, серед яких і екземпляри XVIII та XIX століть.

За словами Василя Ферштея, всі пропозиції нових приміщень для фондосховища, які висувала міська рада, не були реальними. “Нам пропонували приміщення площею 200-300 квадратних метрів, тоді коли нам потрібне приміщення площею чотири тисячі квадратних метрів. Одна з останніх пропозицій від посадовців – приміщення на вулиці Данила Апостола. Але ми не можемо на неї погодитись з кількох причин.

По-перше, це дуже далеко і ми не зможемо швидко доставити замовлену книгу. А ситуація, коли читач тиждень чекає на замовлення, є неприпустимою, адже, окрім львів’ян, до нас часто звертаються мешканці інших міст та іноземці. Окрім цього, для книжок потрібен відповідний мікроклімат, а підвали приміщень на вулиці Данила Апостола на дві третіх заповнені водою. Розмови про приміщення для фондів ведуться вже кілька років, але далі розмов справа не йде”.

Про ідею розмістити фондосховище у колишньому кінотеатрі імені Миколайчука бібліотекарі дізнались від журналістів. Кажуть, що наразі жодної офіційної інформації про це не отримували, однак, на їхню думку, це єдина реальна пропозиція, яка досі звучала від міської ради. За словами пана Ферштея, приміщення доволі велике та розташоване недалеко від центру. Те, що колишній кінотеатр нині у дуже поганому стані, бібліотекарів не лякає – кажуть, що готові залучити на його ремонт гроші меценатів.

Попри те, що бібліотека вже заявляє про готовність загосподарювати приміщення колишнього кінотеатру, у міській раді, здається, не надто готові його віддавати. За словами Андрія Садового, міського голови Львова, це приміщення не підходить для книгосховища, оскільки воно замале. Керівник міста публічно пообіцяв підшукати інше приміщення.

Щодо кінотеатру імені Миколайчука, нагадаємо, торік міський голова Львова висловлював пропозицію створити в ньому мистецько-культурний центр. Взятись за цю справу хотіла Руслана Лижичко, однак після відмови депутатів віддати приміщення в оренду на 25 років за одну гривню, вона залишила цю ідею.

Джерело: “Львівська поштa”