Житловий будинок (№ 8)

Житловий будинок 19 ст. (вул.Стефаника, 8) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 53].

Картинна галерея, розміщена в цьому будинку, заснована в 1907 р. на базі приватної колекції, яку придбав Львівський магістрат. Нині налічує біля 20 тис. експонатів [Львов: атлас туриста. – М.: 1989 г., с. 67].

В будинку по вул.Стефаника, 8 в 1921 – 1924 рр. знаходився центр товариства українських робітників “Воля”; після його заборони тут знаходилось видавництво “Нова культура”.

У будівлі № 8 до війни працювало видавництво “Нова культура” та редакція газети “Культура”, у 1950-х роках тут був гуртожиток механічного технікуму, зараз міститься магазин “Вікна-Двері”.

Джерело: “”, 17 жовтня 2008 року, № 153 (461)