2011 р. Безпритульні книги

Мирослава Іваник

Дата: 06.04.2011

Львівська національна наукова бібліотека імені Стефаника вимагає виділити приміщення для нового книгосховища. Бібліотека позивається з міською радою через ухвалу, якою храм святих апостолів Петра і Павла (костел єзуїтів), де зберігаються фонди бібліотеки Стефаника, передали Львівській єпархії УГКЦ. Щоправда, бібліотекарі вимагають не скасувати ухвалу, а лише її доповнити. Адже, віддавши церкві приміщення костелу єзуїтів, міські депутати не передбачили, куди мають вивести майже два мільйони цінних книг, деякі з яких датуються ще XVIII ст.

У бібліотеці стверджують: вони цілком підтримують передачу приміщення колишнього костелу єзуїтів церкві, однак заручниками цієї ситуації стають унікальні книжки, які зберігаються у стінах храму.

– У нас все готове до перевезення книг. Ми готові переїхати вже завтра, якщо нам виділять приміщення площею приблизно чотири тисячі квадратних метрів, де ми зможемо розмістити книги, – сказав у коментарі “Пошті” Мирослав Романюк, генеральний директор Львівської національної наукової бібліотеки імені Стефаника.

Як уже писала “Пошта”, у липні 2010 року костел єзуїтів передали у власність курії Львівської архієпархії Української греко-католицької церкви. Там мають облаштувати гарнізонний храм. Натомість, куди мають подіти бібліотечні фонди, депутати не сказали. За словами Василя Ферштея, заступника директора Львівської національної бібліотеки імені Василя Стефаника, всі пропозиції нових приміщень для фондосховища, які досі висувала міська рада, не були реальними. Адже бібліотеці пропонували приміщення площею 200-300 квадратних метрів, тоді як потрібно приміщення площею чотири тисячі квадратних метрів.

– Це книжки національної бібліотеки, тобто фактично надбання львівської громади, – сказав у коментарі “Пошті” Василь Ферштей. – Інколи дискусію хочуть звести до теми передачі храму церкві. Це питання не треба дискутувати. Очевидно, там має бути церква. Але треба вирішити і питання збереження фондів. Прийнята депутатами ухвала, яка передає колишній костел Церкві, але не передбачає надання бібліотеці приміщення, суперечить як здоровому глузду, так і законодавству.

Наразі депутати міської ради думають, як врегулювати ситуацію без суду. За словами Василя Павлюка, секретаря Львівської міської ради та голови спеціальної комісії, що займається питанням перенесення книгосховища, вони готують кілька пропозицій приміщень, де можна тимчасово розмістити книги бібліотеки імені Стефаника.

– Місто, безперечно, готове йти назустріч бібліотеці. Ми будемо ініціювати, аби передати якесь приміщення у тимчасове користування бібліотеці Стефаника. На перспективу ми плануємо збудувати в місті потужне нове сучасне книгосховище. На це можна знайти гроші інвестора. Бібліотека Стефаника – державна установа, але оскільки вона розташована на території Львова, місто повинне допомагати, – сказав у коментарі “Пошті” Василь Павлюк.

За словами секретаря міської ради, зараз вони розглядають два приміщення для тимчасового книгосховища. Перше – військова частина на вулиці Скнилівській. Однак це власність Міністерства оборони, яке не дуже хоче віддавати свою споруду. Друге – колишній кінотеатр імені Миколайчука.

– Це питання треба вирішити якнайшвидше. Сьогодні ми маємо пропозицію від французів, які готові виділити кошти на реставрацію костелу єзуїтів. Такого шансу не можна втратити, адже в нас немає змоги самим оплатити реставраційні роботи, – резюмував Василь Павлюк.

Водночас, у бібліотеці кажуть, що жодного офіційного підтвердження того, що міська рада готова виділити названі секретарем приміщення, не отримували. За словами Василя Ферштая, вони готові погодитись на пропозицію лише у випадку, якщо їм нададуть два названі приміщення.

– У приміщенні кінотеатру імені Миколайчука ми би могли зробити ще один бібліотечний центр, де зібрали б книги XVIII – початку ХХ ст., які є найбільш затребувані. А книги, які менше затребувані, можна було би розмістити на вулиці Скнилівській, – пояснив Василь Ферштей. – Це би вирішило проблему

Джерело: “Львівська пошта”