2011 р. Львів затвердив програму збереження фондів бібліотеки Стефаника

3 листопада депутати Львівської міської ради затвердили Програму збереження історичних цінностей Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, яка спрямована на збереження в Україні унікальних бібліотечних та архівних фондів ХІ-ХХ століть, які в свою чергу і є національним надбанням українського народу.

Одразу ж після голосування міський голова Львова Андрій Садовий підписав ухвалу.

Як зазначено в програмі, вУкраїні документи тривалого зберігання, що перебувають у фондах бібліотек та архівів, поступово руйнуються. У найгіршому стані перебувають видання другої половини XIX – початку XX століть, надруковані на кислотному папері. Частина документів та книжкових видань уже непридатна для використання. Причиною такого стану є відсутність належних умов зберігання, недостатнє забезпечення фахівців-хранителів та реставраторів необхідним обладнанням іматеріалами. Частково вирішити цю проблему можна через переведення інформації, яка зберігається у бібліотеках та архівах, на мікроносії – мікрофільми, магнітні та оптичні диски. Це дозволить зберегти оригінальність текстів, зменшити можливість знищення їх під час користування та виникнення екстремальних ситуацій.

Метою програми є об’єднання зусиль Національної академії наук України, органів місцевого самоврядування, місцевих органів виконавчої влади та громадських організацій для забезпечення належних умов зберігання фондів бібліотеки Стефаника.

Реалізація програми повинна забезпечити вирішення таких завдань:передача будівлі № 363 військового містечка 58 за адресою: м. Львів, вул. Авіаційна, 1 до сфери управління Національної академії наукУкраїни, переобладнання приміщення на вул. Авіаційній, 1 під фондосховище для бібліотеки, звільнення приміщення костелу св. ап. Петра і Павла оо. Єзуїтів від книгосховищ, реставрація та відновлення книжкових фондів, які зазнали руйнувань внаслідок дії зовнішніх факторів та неналежного зберігання, створення бібліотечного центру іншомовних видань ХІХ – початку ХХ ст., формування бази даних електронних копій унікальних іцінних видань та підключення до мережі Інтернет.

Загальний обсяг фінансування завдань програми на 2011 рік становить 1,815 млн грн. З них з держбюджету – 695 тис. грн, з міського бюджету Львова – 500 тис. грн, з обласного бюджету – 500 тис. грн, з Центру військового капеланства Курії Львівської Архієпархії УГКЦ – 120 тис. грн. Кошти буде витрачено на системи опалення та монтаж електромереж, будівельні, ремонтні роботи всередині приміщення, реконструкцію даху, поточний ремонт робочих приміщень.

Як інформував ZAXID.NET, 1,815 млн грн заплановано витратити цього року на ремонт приміщень на вул. Авіаційній, 1 у Львові для перевезення туди книжкових фондів бібліотеки ім. Стефаника з приміщення Костелу єзуїтів. 19 жовтня виконавчий комітет Львівської міської ради погодив програму збереження історичних цінностей Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника НАН України, яка передбачає проведення відповідних першочергових ремонтних робіт цього року.

Додамо, перше богослужіння в костелі має відбутися вже 6 грудня цього року.