2009 р. У Львівській науковій бібліотеці ім. В.Стефаника розпочато капітальний ремонт

Дата: 23.03.2009

Читачі Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника незабаром зможуть отримувати літературу з відремонтованих книгосховищ рідкісних видань ХІХ-ХХ ст., а також у повному обсязі побачать результати впровадження у бібліотеці автоматизованої системи ALEPH, світового лідера на ринку програмного забезпечення для бібліотек та архівів. Це стане можливим завдяки підтримці народного депутата України Петра Писарчука, який профінансує ремонтні роботи на першому та другому поверхах лівого крила головного корпусу бібліотеки (вул.Стефаника,2) загальною площею 473 кв. м, – повідомила ZAXID.NET прес-служба Петра Писарчука.

Після реставраційних робіт на першому поверсі розмістяться книгосховища сектору рідкісних видань ХІХ-ХХ ст. відділу основних книжкових фондів (майже 100 тис. одиниць зберігання), а це особисті збірки та книжкові колекції відомих діячів науки і культури, зокрема академіка Михайла Возняка, поета Володимира Лучука, видавця та публіциста з Великобританії Святомира Михайла Фостуна та ін.

На другому поверсі будуть розташовані робочі приміщення відділу формування бібліотечно-інформаційних ресурсів та відділення наукової каталогізації фондів зі 40 робочими місцями.

Колишня будівля Національного закладу ім. Оссолінських, пам’ятка архітектури ХІХ ст., що є взірцем класицизму в архітектурі, довший час перебувала в аварійному стані і потребувала реставрації. Окрім того, бібліотека відчувала гостру потребу у розширенні своїх приміщень. За словами генерального директора бібліотеки, члена-кореспондента НАН України Мирослава Романюка, щорічно фонди бібліотеки поповнюються на 30-60 тис. одиниць. Загалом колекції та зібрання бібліотеки становлять понад 7 млн. одиниць зберігання, а дев’ять будинків, що належать бібліотеці, не можуть вмістити таку кількість щорічних нових надходжень.

Уже другий рік поспіль бібліотека впроваджує нову автоматизовану систему ALEPH, що вважається однією з найкращих у світі. ЛННБУ ім. В. Стефаника є четвертою книгозбірнею в Україні, яка працює з цією системою, але першою, яка застосовує її у повнокомплектному варіанті.

“Ми сподіваємось, що після реконструкції зможемо подарувати нашим читачам швидкісний доступ до електронного каталогу наших фондів. Система ALEPH дозволить автоматизувати усі виробничі процеси, збільшиться кількість робочих місць для читачів, бажаючі зможуть замовляти необхідну літературу навіть сидячи вдома”, – каже Мирослав Романюк.