2011 р. У Львові книги з Костелу єзуїтів перенесуть до кінотеатру ім. Миколайчука

Дата: 31.03.2011

31 березня депутати Львівської міської ради проголосували за ухвалу, якою зобов’язали керівництво бібліотеки імені Стефаника до 1 червня 2011 року звільнити приміщення костелу Св. Апостолів Петра і Павла на вул. Театральній, 11 (отців єзуїтів) і забезпечити безперешкодний доступ до приміщення церкви представників курії Львівської архиєпархії УГКЦ. За проголосували 75 депутатів.

Водночас ухвалою надано в позику (на безоплатній основі) для переміщення фондів книгосховищ з костелу єзуїтів приміщення кінотеатру ім. Миколайчука на вул. Личаківська. Термін позички – 2 роки 364 дні.

Водночас, за словами начальника юридичного управління Львівської міської ради Гелени Пайонкевич, керівництво бібліотеки ім. Стефаника не має права передавати будь-яким юридичним та фізичним особам ці приміщення.

Зазначимо, під час сесії до мера також звернувся депутат від Партії регіонів Тадей Едер, який поінформував, що на сьогодні в бібліотеці Стефаника є понад 8 млн видань, половина з яких належать до національного надбання, яке не може бути відтворене у випадку втрати. Серед таких – документи ХІ століття. Також в бібліотеці є унікальні колекції української книги XVII-поч. ХХ століття, раритетні іншомовні книги XV-XIX ст тощо.

«Більше того, два мільйони книг зберігаються у дуже поганих умовах у костелі єзуїтів», – зазначив Тадей Едер.