2011 р. Книгам із бібліотеки імені Стефаника знайшли притулок...

Марія Доротич

Дата: 31.05.2011

Кількатисячний книжковий фонд наукової бібліотеки імені Василя Стефаника, який зберігають у костелі Петра і Павла (єзуїтів), влада так і не може переселити у кінотеатр ім. Миколайчука.

Конфлікт триває давно. Парафіяни храму неодноразово зверталися до Львівської міської ради, аби звільнити приміщення і розпочати там богослужіння. Депутати попереднього скликання передали храм громаді, зобов’язавши чиновників ратуші знайти інші приміщення для книжок. Лише у березні цього року депутати прийняли ухвалу, згідно з якою до 1 червня 2011 року книгосховище мають перенести у приміщення кінотеатру ім. Миколайчука.

Противником цього був мер Львова Андрій Садовий. Торік приміщення кінотеатру хотіли віддати співачці Руслані для створення культурного центру, але депутати перешкодили. Андрій Садовий наполягає, що краще місце для зберігання книг – приміщення колишніх військових містечок. Райці проти, бо для цього потрібно погодження Міноборони, та й умови для зберігання книжок там не найкращі.

Начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко зауважила, що книжки перенесуть у приміщення… їдальні колишнього військового містечка, що на вулиці Авіаційній, 1. За її словами, це єдиний можливий варіант, бо приміщення кінотеатру затісне. Тоді що робити з укладеним на рік договором оренди приміщень кінотеатру ім. Миколайчука?

«Позиція бібліотеки – негайно виселити книжки із храму. Потрібні приміщення площею майже 4 тисячі квадратних метрів, – розповів «ВЗ» заступник генерального директора наукової бібліотеки імені Василя Стефаника Василь Ферштей. – Костел передано курії Львівської архієпархії УГКЦ. На цій темі спекулюють. Минуло два місяці, відколи на сесії прийняли рішення передати приміщення кінотеатру ім. Миколайчука.

Підписали угоду про оренду, але приміщень кінотеатру нам досі не передали. Навіть ремонт не можемо розпочати, бо там знаходиться майно кінотеатру (крісла, обладнання для трансляцій кінофільмів). Рішення про передачу нам майна немає. Ліцей ім. героїв Крут хоче забрати кіноустановку».

На думку Василя Ферштея, приміщення їдальні площею 2600 квадратних метрів теж не помістить усіх книг. Представники бібліотеки нарікають, що колишнє військове містечко знаходиться далеко від центру міста, студентам та науковцям буде незручно туди ходити.

«Хоча приміщення їдальні добротні, але їх треба ремонтувати, – каже він. – Якщо взяти в оренду приміщення кінотеатру і їдальні, то вирішимо проблему з книжками. У кінотеатрі можемо помістити 600 тисяч книжок, облаштуємо читальний зал. Це буде науково-бібліотечний осередок. А на вулицю Авіаційну плануємо вивезти решту книг так званого резервного фонду».

Джерело “Високий Замок”