2011 р. Мер Львова пропонує перенести фонд бібліотеки Стефаника на вул. Авіаційну

Дата: 06.04.2011

Міський голова Львова Андрій Садовий має намір зустрітись з міністром оборони Михайлом Єжелем, щоб обговорити питання передачі у комунальну власність міста земельної ділянки та будівлі Міноборони на вул. Авіаційній для подальшої передачі приміщення для перенесення туди книжкового фондосховища бібліотеки Стефаника. Про це мер повідомив 5 квітня під час прес-конференції.

Відповідаючи на запитання про те, що попори передачу депутатами Львівської міської ради на сесії 31 березня приміщення кінотеатру ім. Миколайчука для перенесення туди фондосховища бібліотеки Стефаника з костелу єзуїтів, керівництво бібліотеки запевняє, що не помістить туди і половину книг, Андрій Садовий сказав: «На сесії Львівської міської ради я подав інформацію депутатам, що приміщення буде недостатньо, і ми опрацьовуємо можливість передачі приміщення на вул. Авіаційній, що зараз у власності Міноборони. З залу були переконання: «Ми домовилися з бібліотекою, треба передати цей кінотеатр, питання автоматично вирішується і бібліотека забирає свої книжки з костелу єзуїтів».

Натомість прийняття цього рішення, зі слів, мера, у ЗМІ з’явились коментарі керівництва бібліотеки, що згаданого приміщення недостатньо. «В мене сьогодні ті ж самі запитання до депутатського корпусу – навіщо було терміново готувати такий проект. Сьогодні ситуація непроста, але я б хотів, щоб депутати це питання обговорили. Я проведу відповідну зустріч, щоб ми знайшли варіант. Адже треба звільняти приміщення костелу єзуїтів. Це треба робити поетапно», – наголосив мер.

На запитання про те, на якій стадії зараз переговори щодо передачі в комунальну власність земельної ділянки і будівлі на вул. Авіаційній, міський голова відповів: «Щодо цієї землі та будівлі ми звернулись в Кабмін з проханням, щоб вони були передані у власність громади Львова. І ми готові в подальшому передати будівлю бібліотеці».

Також мер поінформував: «В четвер я буду в Києві на засіданні Ради регіонів, і, якщо це буде можливо, я планую зустріч з міністром оборони, щоб обговорити зокрема і ці питання».

Як інформував ZAXID.NET, 31 березня депутати Львівської міської ради проголосували за ухвалу, якою зобов’язали керівництво бібліотеки імені Стефаника до 1 червня 2011 року звільнити приміщення костелу Св. Апостолів Петра і Павла на вул. Театральній, 11 (отців єзуїтів) і забезпечити безперешкодний доступ до приміщення церкви представників курії Львівської архиєпархії УГКЦ. Водночас ухвалою надано в позику (на безоплатній основі) для переміщення фондів книгосховищ з костелу єзуїтів приміщення кінотеатру ім. Миколайчука на вул. Личаківська. Термін позички – 2 роки 364 дні.

Зазначимо, що під час обговорення цього питання на сесії депутати Львівської міської ради запевнили, що мають необхідний лист від керівництва бібліотеки, яким засвідчено, що бібліотеку задовольняє приміщення на вул. Личаківській – кінотеатр ім. Миколайчука.

Натомість генеральний директор бібліотеки ім. Стефаника Мирослав Романюк запевняє, що реалізувати цю ухвалу неможливо. «Це вже неможливо. Приміщення кінотеатру має приблизно 700 кв.м., і ми можемо туди перенести близько 500 тис. книжок. Загалом у нас більше 2 млн зберігається в костелі Петра і Павла. Треба одразу і друге приміщення передати, бо якщо півмільйона перенести, то 1,5 млн будуть далі в костелі», – сказав він.