Сянська вул.

Проспект Чорновола з вулицею Богдана Хмельницького з’єднує вулиця Сянська, названа так 1945 року. У 1840-х роках називалася Синагоги, або При жидівській школі, від 1871-го – Божнича, бо тоді синагоги називали божницями, і Велика передміська синагога містилася під № 16.

Більшість будинків вулиці зруйнували під час і після Другої світової війни, на їх місці з північного боку вулиці за радянських часів упорядкували невеличкий скверик. Із тильного боку будинку № 4 вулиці Веселої вміщено меморіальну таблицю, яка засвідчує, що на цьому місці на вулиці Сянській стояв зруйнований нацистами 1941 року будинок синагоги й семінар із вивчення Тори. Під № 1 за Польщі була перукарня Ґроссганда, під № 7 – фабрика мармеладу Брандвайна, зараз цих будинків не існує. У житловому будинку № 9 за польських часів працювала крамниця сукна, шовку і полотна Кронненберґа. Під № 11-а до 1939 року містився магазин меблів Бенделя, під № 17 – крамниця кухонного посуду Ґольдгабера, під № 18 – магазин меблів Мюнцера, під № 19 крамниця кухонного посуду Бляуштайна. Нині всіх цих будинків не існує. Забудова вулиці – у стилі класицизму.

Джерело: “”, 25 квітня 2008 року, № 60 (368)