2008 р. Зруйнований у Львові будинок Ярославенка, можливо, відбудують

Дата: 17.10.2008

Виконком Львівської міської ради відхилив протест прокурора м. Львова, який стосувався скасування рішення виконкому про надання дозволу на проектування будинку на вул. Ярославенка, 30 громадянину Ростиславу Мельнику. За відхилення протесту прокурора проглосували представники депутатського корпусу ЛМР у виконкомі Костик (БЮТ), Хаман (УНП), Коропецький (“Наша Україна”).

“Це рішення перебуває у провадженні прокуратури. Обов’язково має бути встановлено розмір заподіяної школи внаслідок руйнування цього будинку. Слід або відновити будинок, або сплатити гроші. За моїм припущенням і враховуючи резонанс цієї справи, пан Мельник або відбудує будинок, або залишить місце на його відбудову”, – повідомила у коментарі журналістам начальник юридичного управління ЛМР Гелена Пайонкевич.

Нагадаємо, будинок видатного композитора Ярослава Ярославенка на вулиці його імені зруйнували 11 вересня, незважаючи на протести і вимоги зупинити роботи. Раніше будинок належав родині Ярославенка та ще двом сім’ям, а у січні 2008 року його викупила приватна особа – Ростислав Мельник, який спершу зняв зі споруди пам’ятну таблицю, а потім взагалі зруйнував будинок. За словами представника ГФЛ Юрія Волощака, свої дії новий власник мотивує тим, що не знав про те, що це культурна пам’ятка, і як компенсацію тепер пропонує встановити бюст композитора.

Представники ГФЛ підозрюють, що на цьому місці він хоче збудувати житловий будинок. “За нашою інформацією ця людина – син екс-заступника голови Львівської ОДА з питань паливно-енергетичного комплексу Леоніда Мельника та зять радника міського голови Львова Миколи Одухи. Ми також маємо інформацію, що вони володіють будівельною фірмою і вестимуть на місці зруйнованого будинку комерційне будівництво. Вартість сотки землі там складає від 50 до 100 тисяч доларів, а площа вищезазначеної ділянки близько 12 соток”, – зазначив Олег Мацех.

За словами начальника управління охорони історичного середовища Лілії Онищенко, будинок занесений до переліку пам’яток історії міста рішенням Львівського облвиконкому від 02.11.1982 р. № 506 під ох. № 1297. Власник будинку Мельник Ростислав Леонідович листом управління охорони історичного середовища ще в серпні (лист № 04/3133 від 06.08.2008 р.) попереджений про те, що будинок має пам’яткоохоронний статус та попереджений про необхідність укладення охоронного договору на пам’ятку. Незважаючи на це, протягом одного дня будинок було повністю демонтовано.

25 вересня під час сесії Львівської міської ради, відповідаючи на запит депутата ЛМР Теодора Дяківа щодо ситуації із знесенням історичного будинку на вул. Ярославенка, 30, мер Львова Андрій Садовий сказав, що міськвиконком приймав рішення на погодження проекту, але жодного дозволу на знесення не давав.

Теодор Дяків у своєму зверненні вимагає розглянути дії осіб, які були причетні до цього факту, та доцільність їх перебування на займаних посадах.

“Управління історичного середовища зверталося до Ростислава Мельника, що він має укласти охоронну угоду. Він цього не зробив, – зазначив Андрій Садовий.

– Я давав вказівки під час сесії, коли розглядалося питання закріплення цієї ділянки. Зараз це питання розглядає прокуратура. Щоб уникнути таких випадків, я скерував доручення, що коли ми на виконкомі розглядаємо рішення про знесення будівлі, на ньому має бути віза начальника управління історичного середовища. Бо документи, подані на виконком щодо будівлі на Ярославенка, були певним чином сфальсифіковані. На наступному виконкомі ми розглянемо це питання”.