2008 р. У Львові за одну добу знищено унікальну пам’ятку історії та мистецтва

Дата: 15.09.2008

Лише за одну добу було цинічно знищено пам’ятку історії та мистецтва (охоронний № 1927) – будинок композитора Ярослава Ярославенка у Львові на вулиці його імені. Щоб замести сліди злочину зруйновані залишки будинку відразу вивезли на сміття – про це сьогодні, 14 вересня, повідомив кореспондент ЗІКу.

Будинок № 30 на вул. Ярославенка у Львові, який ще кілька днів тому стояв неушкодженим, був власністю людини надзвичайно видатної та шанованої. Він належав колись Ярославові Ярославенку (30.03. 1880. Львів – 26.06.1958) – українському композитору і хоровому диригенту, який першим 1905 року зробив фортепіанну і оркестрову транскрипції Гімну України та його партитури для хору!

У 1906 році Ярослав Дмитрович виступив одним із організаторів музичного видавництва „Торбан”. Його мистецький доробок становлять опери „Відьма” (1922, за повістю М. Гоголя); „Пропала грамота”, оперета „Бабський бунт” (1921), твори для духового оркестру (14 маршів), фортепіано („Думки і коломийки”, 1940); хори, романси, пісні, обробки народних пісень. Ярослав Ярославенко написав низку національно-патріотичних пісень, дві з них скаутська організація «Пласт» узяла за свій гімн.

У особняку № 30 композитор жив і в радянський час, а після його смерті вулиця була названа його іменем. У червні цього року минуло 50 років від смерті Ярослава Ярославенка. Українська громадськість ініціювала звернення про створення у колишньому помешканні композитора його меморіального музею.

Однак власником цього обійстя стала приватна особа, яка заходилася господарювати на власний розсуд. Спілка архітекторів та організація „Пласт” звернулися до міського Управління охорони історичного середовища з проханням відновити пам’ятну таблицю на будинку. 6 серпня 2008 року Управління охорони історичного середовища повідомило власника будинку, про те, що нерухомість, яку він придбав, є пам’яткою і відповідно до Закону «Про охорону культурної спадщини» він зобов’язаний укласти охоронний договір. Проте це не входило в наміри власника, який на земельній ділянці запланував масштабне будівництво нового будинку.

Статті 43 і 47 Закону України «Про охорону культурної спадщини» передбачають, що такі дії тягнуть за собою кримінальну відповідальність, а особи, які завдали шкоди пам’яткам, зобов’язані їх відновити.

Громадський форум Львова вимагає об’єктивного розслідування цього інциденту та притягнення до відповідальності всіх причетних до нього. Влада та громадськість повинні зробити все, щоб зобов’язати власника відбудувати зруйновану пам’ятку.

«Якщо замовників та виконавців цього злочину не буде покарано, а на місті зруйнованої пам’ятки з’явиться новий висотний будинок, то цей випадок стане яскравим прикладом неспроможності львів’ян зберегти унікальне культурне надбання нашого міста», – коментує ситуацію координатор ГФЛ Олег Мацех.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»