2008 р. Виконкому Львівської міськради не соромно за знищення пам’ятки історії – будинку…

2008 р. Виконкому Львівської міськради не соромно за знищення пам’ятки історії – будинку Ярославенка: протест прокурора відхилено

Дата: 17.10.2008

Сьогодні, 17 жовтня, виконком Львівської міської ради відхилив протест прокурора м. Львова, який вимагав скасувати рішення виконкому від 2 вересня цього року про надання дозволу на проектування багатоквартирного будинку на вул. Ярославенка, 30 громадянину Ростиславу Мельнику зі знесенням існуючої будівлі. Про це повідомив кореспондент ЗІКу.

Юридичний управління Львівської міськради запропонувало виконкому задовольнити протест прокурора, на що є відповідні підстави згідно з Законом України «Про охорону історичного середовища», та виконком прийняв протилежне рішення – відхилили протест. «Відхиливши цей протест, практично залишається в силі попереднє рішення виконкому про проектування та будівництво багатоквартирного будинку», – роз’яснила начальник юридичного управління ЛМР Гелена Пайонкевич.

За її словами, зараз це рішення перебуває в провадженні прокуратури. Вона спрогнозувала: «Якби виконком задовольнив протест прокурора, тоді можливими є кілька процедур. В першу чергу має бути визначений розмір заподіяної школи, внаслідок руйнування цього будинку. Залежно від неї, повинні прийматися наступні рішення, проте в будь-якому разі шкода має бути компенсована. Перший варіант – це відновлення будинку, інший – сплата грошової компенсації».

«Проте, я впевнена, що незалежно від результатів цього виконкому, громадянин Мельник відшкодує ці збитки. Можливо, враховуючи резонанс цієї справи, він внесе зміни до рішення виконкому від 2 вересня з власної ініціативи і залишить на цій ділянці місце на відновлення будинку», – сказала Г. Пайонкевич.

Довідка ЗІКу. «11 вересня пам’ятку історії і мистецтва(охоронний № 1927) – будинок композитора Ярославенка цинічно зруйнували бульдозери підприємця Ростислава Мельника, який запланував на місці пам’ятки комерційне будівництво багатоповерхівки. Ці варварські дії «освятив» виконком Львівської міськради рішенням від 2 вересня цього року за № 921 «Про проектування багатоквартирного житлового будинку з вбудованими офісними приміщеннями та автостоянками на вул. Я. Ярославенка, 30 зі знесенням існуючого будинку». Рішення підписане міським головою Львова Андрієм Садовим.

25 вересня під час сесії Львівської міської ради, відповідаючи на запит депутата ЛМР Теодора Дяківа щодо ситуації із знесенням історичного будинку на вул. Ярославенка, 30, мер Львова Андрій Садовий сказав, що міськвиконком приймав рішення на погодження проекту, але жодного дозволу на знесення не давав. Теодор Дяків у своєму зверненні вимагає розглянути дії осіб, які були причетні до цього факту, та доцільність їх перебування на займаних посадах.

Міський голова Андрій Садовий на це повідомив, що Управлінням охорони історичного середовища ЛМР було зроблено все можливе, щоб не допустити зруйнування будинку. Зокрема, Ростиславові Мельнику було повідомлено, що це пам’ятка історії, яка охороняється законом.

Також пан Садовий зняв із себе відповідальність за наслідки рішення виконкому ЛМР № 921 від 2.09.08, заявивши, що це рішення не дозволяє знесення будинку, а лише проектування. Більше того, тому, за його словами, частина документів, представлена паном Мельником, була сфальсифікована. Від міського голови також усі дізналися, що справа будинку Ярославенка перебуває зараз на розгляді у прокуратурі. І що відтепер знесення будь-якого будинку буде можливим лише за наявності візи начальника Управління охорони історичного середовища.

На кінець свого оправдального виступу він зазначив, що на пленарному засіданні ЛМР від 15 травня 2008 р., коли розглядалося питання виділення ділянки підприємцю Мельнику під забудову, міський голова доручив керуючій справами контролювати цей проект, щоб на цьому місці не було зведено багатоквартирний будинок.

ГФЛ заявляє, що Андрій Садовий маніпулює фактами, що однозначно доводить його причетність до цього злочину. Адже рішення виконкому ЛМР № 921 передбачає зруйнування історичної пам’ятки, що зазначено у самій його назві. Щодо необхідності дозволу Управління охорони історичного середовища ЛМР на знесення того чи іншого будинку, це не є чимось новим, така вимога висувалася і раніше.