2008 р. Уперше за все існування Львова так цинічно знищено пам’ятку його історії та культури!…

2008 р. Уперше за все існування Львова так цинічно знищено пам’ятку його історії та культури! – Лілія Онищенко

Дата: 15.09.2008

«Уперше у пам’яткоохоронній історії міста так цинічно знищено будинок. Стерто одну з сторінок історії міста, історії його культури. Це вілла в живописному куточку Львова на вул. Ярославенка, 30, в якій жив відомий український композитор, на честь якого і названа вулиця», – заявила у коментарі щодо ситуації з будинком на вул. Ярославенка, 30 начальник управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко. Про це сьогодні, 15 вересня, ЗІК повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Зокрема, у коментарі йдеться:

«Будинок занесений до переліку пам’яток історії міста рішенням Львівського облвиконкому від 02.11.1982 р. № 506 під ох. № 1297.

Власник будинку Мельник Ростислав Леонідович листом управління охорони історичного середовища ще в серпні (лист № 04/3133 від 06.08.2008 р.) попереджений про те, що будинок має пам’яткоохоронний статус та попереджений про необхідність укладення охоронного договору на пам’ятку. Незважаючи на це, протягом одного дня будинок було повністю демонтовано.

Факт грубого порушення пам’яткоохоронного законодавства задокументовано управлінням охорони історичного середовища і відповідні матеріали передано в прокуратуру міста.

До теми. Весь трагізм ситуації – ця втрата незворотна. Це історія нашої країни. Можливо, в іншій країні володіння такою пам’яткою було б предметом гордості та пошанування, і аж ніяк не варварства».

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»