2008 р. Виконком скасував дозвіл на проектування будинку на вул. Ярославенка, 30 у Львові

Дата: 31.10.2008

31 жовтня виконавчий комітет Львівської міської ради задовольнив звернення депутата Теодора Дяківа, згідно із яким скасовано рішення виконкому про надання дозволу на проектування багатоквартирного житлового будинку на вул. Ярославенка, 30 громадянину Ростиславу Мельнику зі знесенням існуючої будівлі.

“Тепер знесення будинку на вул. Яролавена, 30 є юридично незаконним, а відтак треба розглянути питання компенсації збитків, завданих Ростиславом Мельником. Згідно з чинним законодавством, він має відновити об’єкт, який був там до знесення. Також передбачено кримінальну відповідальність, однак проблема в тому, що на момент знесення рішення виконкому про надання дозволу на проектування багатоквартирного житлового будинку було чинним. А відтак є вірогідність, що пан Мельник уникне її”, – розповів Теодор Дяків.

За словами депутата, у його зверненні на чотирьох сторінках вказано цілий перелік порушень, які було вчинено при підготовці згаданого рішення, при винесенні його на розгляд виконавчого комітету, під час його розгляду, прийняття та підписання.

“До дисциплінарної відповідальності за ці порушення вже притягнуто керуючу справами виконкому Марту Литвинюк. Їй затримано присвоєння чергового рангу державного службовця. Достатньо це чи ні, сказати не можу. Але це повинно попередити у майбутньому незаконні рішення, щоб службовці розуміли – керуючий справами виконкому має перевірити, чи є усі необхідні документи, довідки, дозволи, чи можна узагалі там будувати житловий будинок, а головне, чи відповідає це здоровому глузду, коли спочатку міська рада надає дозвіл на обслуговування будинку, а після цього його зносять”, – наголосив Дяків.

Теодор Дяків також підготував звернення до депутатського корпусу з проханням скасувати ухвалу сесії Львівської міської ради, якою було надано земельну ділянку для обслуговування будинку. “Будинок знесений, а, отже, немає потреби у цій ухвалі. Тепер цю ділянку треба повернути у власність міста і використовувати за призначення”, – зауважив депутат.

Довiдка ZAXID.NET

Будинок видатного композитора Ярослава Ярославенка у Львові на вулиці його імені зруйнували 11 вересня, незважаючи на протести і вимоги зупинити роботи. Про це 15 вересня під час прес-конференції повідомив координатор Громадського форуму Львова Олег Мацех. За інформацією ГФЛ, раніше будинок належав родині Ярославенка та ще двом сім’ям, а у січні 2008 року його викупила приватна особа – Ростислав Мельник, який спершу зняв зі споруди пам’ятну таблицю, а потім взагалі зруйнував будинок.

За словами представника ГФЛ Юрія Волощака, свої дії новий власник мотивує тим, що не знав про те, що це культурна пам’ятка, і як компенсацію тепер пропонує встановити бюст композитора.