2008 р. Садовий попросив прокурора втрутитися у справу зруйнованого історичного будинку

Депутат Дяків вважає, що це не врятує мера Львова від відставки

Міський голова Львова Андрій Садовий звернувся з відкритим листом до прокурора міста Андрія Палюха, де просить його негайно втрутитись у справу руйнації пам’ятки архітектури у Львові на вулиці Ярославенка, 30. За словами депутата Львівської міської ради Теодора Дяківа, цей жест з боку мера міста ніщо інше як намагання перетягти прокуратуру на свій бік. Про це Теодор Дяків повідомив сьогодні, 25 вересня, у коментарі ЗІКу.

Депутат зазначив, що А. Садовий розраховує на те, щоб так затягнути час. «На підтвердження вини Андрія Івановича є безліч документів. Він просто хоче залучити прокуратуру на свою сторону. Але це звернення до прокуратури «притягніть винних», насправді лише прохання про підмогу. Але це йому не вдасться. Тут настільки очевидна його вина і є прямі факти, які це доводять», – сказав Т. Дяків.

У зверненні Садового до прокурора, зокрема, йдеться, що власник будівлі – Мельник Ростислав Леонідович – був повідомлений управлінням охорони історичного середовища Львівської міської ради ще в серпні 2008 року про те, що набув будинок-пам’ятку історії і зобов’язаний укласти охоронний договір на пам’ятку. Крім того, було підготовлене розпорядження міського голови про встановлення меморіальної дошки на будинок.

Для демонтажу будинку та будівництва нового на даній ділянці власник повинен був мати погоджене у встановленому порядку історико-містобудівне обгрунтуванння та дозвіл на початок ведення робіт. Даних документів власник будинку від Львівської міської ради не отримував.

На другий день після початку руйнування виконавцям робіт та власнику будівлі було вручено припис під розписку про негайне припинення робіт, однак цього не було зроблено. Руйнування будинку було здійснено за одну добу.

Відповідно до ст. 43 Закону України «Про охорону культурної спадщини» за знищення фізичними та юридичними особами пам’яток передбачено кримінальну відповідальність. Враховуючи суспільний резонанс, який набула ця справа, прошу Вас терміново вжити заходів до ініціаторів знищення пам’ятки та притягнути осіб, винних у руйнуванні пам’ятки до відповідальності.

Довідка ЗІКу

Депутат Львівської міської ради Теодор Дяків вимагає на наступній сесії Львівської міськради розглянути питання про доцільність перебування на займаних посадах міського голови Львова Андрія Садового та інших осіб, причетних до надання дозволу на проектування підприємцем Ростиславом Мельником багатоквартирного житлового будинку на місці знесеного історичного будинку за адресою вул. Ярославенка, № 30 у Львові. Про це повідомив кореспондент ЗІКу.

Теодор Дяків також вимагає скасувати рішення виконкому Львівської міськради № 921 від 2 вересня 2008 року, яке погодило проектування багатоквартирного та знесення попереднього будинку на вул. Ярославенка, 30. Теодор Дяків також закликає депутатів міської ради дати оцінку діям міського голови Садового, який «усвідомлюючи незаконність рішення виконкому № 921 підписав його», мовляв, Андрій Іванович особисто погодився на знесення будинку-пам’ятки.

Крім того, на думку Т.Дяківа з огляду на цей безпрецедентний випадок оцінки депутатів вимагають дії таких посадових осіб, як т. в. о. заступника мера Львова з питань містобудування та інфраструктури В. Шевчука, директора департаменту містобудування А. Павліва, начальника управління архітектури Ю. Криворучка та його заступника О. Яреми, а також начальника юридичного управління Г. Пайонкевич.

Нагадажємо, що у Львові за одну добу, 10 вересня, зруйнували будинок композитора Ярославенка і негайно вивезли все будівельне сміття, щоби не лишилося ні сліду.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»