2009 р. Солдати насипали – солдати розкопали

Олег Снігур

Дата: 17.04.2009

Після короткого затишшя в минулому році сьогодні директор музею «Київська фортеця» В’ячеслав Кулініч знову сурмить тривогу: розкидані по столиці елементи унікального і найбільшого у світі укріплення знову стають жертвою забудовників, незважаючи на те, що пам’ятка охороняється державою і має охоронний номер. Днями, за словами пана Кулініча, в самому серці Київської фортеці – Госпітальному укріпленні – знищено ділянку головного валу завдовжки 200 метрів і завширшки два метри.

Цього разу це зробили не бізнес-забудовники, а військові з госпіталю Міноборони, який розташований на території фортеці. «За наказом начальника госпіталю генерала Михайла Бойчака, силами солдатів вал було просто «зачищено» під автостоянку, – розповів «УМ» В’ячеслав Кулініч. – Госпіталь діє цілком на території історичної пам’ятки, вони не мають права проводити тут жодних будівельних робіт».

Зруйнувавши вал під автостоянку, військові прибрали й межові знаки, які відділяли територію госпіталю від території власне музею, і «розширили» першу за рахунок другої, стверджує пан Кулініч. За словами директора музею, його співробітники навіть двічі викликали міліцію, яка давала припис із забороною робіт на валу, проте військові проігнорували заборону.

«Більше того, вони зробили це (зруйнували вал. – Авт.) навіть наперекір власному міністерству – сам міністр оборони Юрій Єхануров заборонив їм це робити, – каже пан Кулініч. – Що це за військо, де генерали діють усупереч наказам міністра?!».

За фактом руйнування пам’ятки архітектури музейники звернулися до прокуратури міста Києва.

Джерело: “Україна молода”