2009 р. Поки прокуратура відпочиває, у Києві нищать історичні пам’ятки

Дата: 20.04.2009

Починаючи з 8 квітня, на території заповідника “Київська фортеця” працюють екскаватор і підйомний кран, орудують лопатами солдати. Як відомо, земля у столиці – на вагу золота, а тому будують навіть на місці історичних пам’яток. На території в декілька соток старовинний фортечний вал розкопаний, і на цьому місці ведеться будівництво під’їзної дороги та стоянки для Головного київського госпіталю.

Фортечний вал 1842 року – частина укріплень Київської фортеці, яка була заснована ще гетьманом Іваном Мазепою, а через століття по тому захищала місто від нападів турків. За словами працівників заповідника, керівництво госпіталю веде будівництво на заповідній території, ні в кого не питаючись.

Як відзначив директор Національного історико-архітектурного музею-заповідника «Київська фортеця» В’ячеслав Кулинич, кілька разів викликали міліцію, але це зупиняло виробничий процес максимум на півдня.

“Я звернувся до директора. А він втік: сів на джип і поїхав. Його заступник, полковник Коркач, просто кидався на мене та моїх заступниць із матюками та кулаками. Вони знищили частину валу, який є пам’яткою загальнодержавного значення! Ні в кого не питаючись, хоча державний акт на цю землю є в заповіднику”, – сказав Кулинич.

Він відзначив, що роботи ведуться саме в святкові дні, коли органи влади і прокуратура не працюють. Так, 7-9 травня 2007 року був знищений будинок-сейф Васильківського укріплення, на минулі новорічні свята – знесена будівля П’ятого військового тееграфу. І от напередодні Великодня взялися за оборонний вал.

Кулинич переконаний, що саме таким чином відвойовується дорога земля у центрі столиці. “Все робиться на догоду групі людей на чолі з мером Черновецьким”. “Вони аргументують просто: госпіталеві тут потрібна широка дорога та автомобільна стоянка. А потім на місці стоянки з’явиться дім: схема давно відпрацьована”, – сказав директор заповідника.

Начальник Госпіталю Михайло Бойчак та його заступник Микола Коркач ніяк не коментують зруйнування валу. Вони або таємниче зникають, або просто відмовчуються. Кілька місяців тому Бойчак обіцяв особисто міністрові оборони Юрієві Єханурову не руйнувати пам’яток та відновити все, що працівники госпіталю зруйнували раніше. Зараз Міністерство оборони відмовляється від коментарів.

За словами голови Всеукраїнського товариства “Просвіта”, нардепа Павла Мовчана, історичні об’єкти у Києві нищаться сотнями, бо цьому сприяє політика київської міської влади. “Ми не один раз ходили та захищали фортецю. Проводили виїзне засідання, виявили у Києві сотні зруйнованих об’єктів, що не підлягають відновленню. Таке враження, що Київ захопили новітні ординці. Все робиться на догоду групі людей на чолі з мером Черновецьким, яка має з цього великий зиск”, – сказав Мовчан.

Він висловив здивування, чому президент Віктор Ющенко досі не зреагував на таку ситуацію.

Джерело: “Газета.ua”