Каплиця св.Миколи

Каплиця св.Миколи

Святого Миколи каплиця. Споруджена в кінці Миколаївського (Дніпровського) узвозу, перед Миколаївським ланцюговим мостом. Ідея звести каплицю на честь російського імператора Миколи І перед мостом на його ім’я виникла в 1861 р. Проект будівлі розробили інженер Михайло Бенземан та єпархіальний архітектор Павло Спарро. Каплицю було споруджено в 1865-1867 рр. Вона належала Микільському монастиреві.

Невелика, мурована, квадратна у плані, на гранітному цоколі, мала форми перехідної архітектури від класицизму до російсько-візантійського стилю. Зовнішні стіни прикрашались рустом. Центральні частини фасадів завершувались кілеподібними фронтонами, під якими розміщувалися круглі вікна. Наріжні частини споруди виділялися розкріповками, які завершувались чотирма гранчастими глухими барабанами. Над центральною частиною містився найбільший, п’ятий, гранчастий у плані барабан з півциркульними вікнами. Усі барабани прикрашались кокошниками та увінчувались цибулястими банями.

Каплиця постраждала під час висадження в повітря ланцюгового мосту в 1920 р. і занепала. У 1925 р. наполовину зруйновану пам’ятку розібрали. Містилась у районі станції метро «Дніпро».