Церква Різдва св.Іоана Предтечі (Звіринець)

Розмір зображення: 731:506 піксел

Різдва Іоанна Предтечі церква. Дерев’яна, на кам’яному фундаменті, зведена між 1715 та 1729 р. на Звіринці. Первісно була тридільна, з тригранною апсидою та грушоподібною банею на центральному восьмерику. Протягом 18-19 ст. споруду ремонтували і перебудовували. У 1864 р. до притвору прибудували двоярусну дерев’яну дзвіницю з наметовим завершенням. Тоді ж з північного та південного боків прибудували бічні вівтарі, що увінчувались трикутними фронтонами. Після цього споруда стала у плані хрещатою. Ззовні дерев’яні стіни тинькували. Усередині зберігався дерев’яний двоярусний іконостас з позолоченим різьбленням, у якому містились ікони Спасителя, Божої Матері, Різдва св. Іоанна Предтечі, хрещення Господня та інші (всього 16 образів). Навколо храму містилось Звіринецьке кладовище. Церква була останньою збереженою в Києві пам’яткою українського народного культового зодчества 18 ст.

Зруйнована більшовицькою владою в 1930-х рр. (за іншими відомостями – у 1950-х). Містилась у Верхньому (колишньому Церковному) провулку, 16-18.

Звалась також церквою у Святоозерській слобідці (Святе = Звіринецьке озеро). Є відомості, що вона споруджена 1763 р., за ігумена Києво-Печерської лаври Іоаникія Сенютовича.