Церква св.Марії Магдалини (Шулявка)

Святої Марії Магдалини церква. Споруджена на Шулявці в 1887-1889 рр. за проектом архітектора В. Ніколаєва та інженера В. Катеринича. Підписку на пожертвування для будівництва храму було відкрито в 1885 р. Церква присвячувалась пам’яті російської імператриці Марії Олександрівни засновниці «Товариства червоного хреста», та «мученицької смерті Олександра II».

Мурований хрещатий у плані храм мав своєрідні форми, притаманні псевдоросійському архітектурному стилю. Увінчувався масивним світловим восьмигранним барабаном з приземкуватою цибулястою банею та чотирма глухими невеликими барабанами з цибулястими баньками. Фасади прикрашались цегляним декором у вигляді кокошників, півколонок, карнизів тощо. Прямокутні у плані південний та північний бічні вівтарі завершувались напівсферичними банями зі шпилями. П’ятигранна у плані апсида завершувалась склепінчастим перекриттям. Із західного боку до церкви було прибудовано триярусну дзвіницю. Третій ярус, дзвоновий, мав отвори у вигляді біфоріїв та завершувався наметом з люкарнами. Усередині храм мав одноярусний іконостас з лучкоподібним фронтоном у формах необароко. Розписи – в дусі класичного російського малярства.

Церкву зруйнувано в 1935 р. під час будівництва школи, що стоїть у садибі храму, у Політехнічному провулку, 2.