Церква Різдва св.Іоана Предтечі (Поділ)

Церква св.Бориса і Гліба знаходилась на Подолі, на розі вул.Борисоглібської і Братської.

Дерев’яна церква Різдва Іоана Предтечі зображена на плані 1695 р. – тридільна, з 3 пірамідальними верхами.

В 1737 – 1739 рр. Федір Федорович Камінський і Василь Романович розписували церкву [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 136, 159].

Різдва Предтечі (Борисоглібська) церква. Мурована, споруджена на Подолі в 1691 р. на місці старої дерев’яної церкви. Існують свідчення, що раніше на цьому місці стояв домініканський монастир. Споруду було зведено коштом київського полковника Григорія Коровченка (Коровки-Вольського). Первісно являла собою невеликий тридільний, одноверхий храм. Західний фасад прикрашав трикутний фронтон. Бічні стіни членувалися пілястрами. Над навою розміщувалася грушоподібна баня на масивному гранчастому барабані. До кінця 18 ст. поруч з церквою Різдва Предтечі стояв дерев’яний Борисоглібський храм, який скасували і розібрали на початку 19 ст. Тоді ж до Різдв’яно-Предтеченської церкви прибудували бічний вівтар на честь Бориса та Гліба. Через це храм часто помилково називали Борисоглібським. У середині 19 ст. вівтар добудували у висоту. У другій половині 19 ст. простінки між храмом та вівтарем виламали. У 1900 р. до церкви прибудували ще один бічний вівтар, щоб розширити храм з південного боку. Внаслідок перебудов фасади споруди набули рис синодальної архітектури. У плані церква стала прямокутною. З трьох боків її фасади завершувались трикутними фронтонами. Стіни прикрашались великими напівциркульними вікнами. В інтер’єрі зберігалися розписи 19 – поч. 20 ст. Поруч із храмом розташовувалось двоповерхове кам’яне приміщення парафіяльної школи (знесене в 1930-х рр.).

Церкву було зруйновано за постановою Президії Київської міської ради від 29 червня 1934 р. через те, що вона нібито заважала спорудженню електропідстанції та роботі школи. Містилась на вул. Борисоглібській, 10.