Старий Київ 14 – 19 ст.

Церква всіх святих на Щекавиці

Церква Всіх святих. Кам’яна, споруджена на горі Щекавиця в 1782 р. Невеликий однодільний храм з масивним восьмигранним барабаном та грушоподібною банею, прикрашеною позолоченими зірками, мав форми пізнього бароко. Стіни споруди прикрашав декор у вигляді корінфських пілястрів, характерних для рококо сандриків над вікнами тощо. У 1809 р. до західного фасаду прибудували двоярусну дзвіницю з високим шпилем у стилі ампір. У 1858 р. до храму добудували бічний вівтар, який дещо зіпсував цілісність композиції. Навколо церкви існував давній цвинтар, на якому першим було поховано князя Олега, а пізніше – представників аристократичних київських родів. З 18 ст. тут заснували міське кладовище. Церква з дзвіницею відігравали важливу роль у формуванні краєвиду київського Подолу та його гір.

Пам’ятку зруйнували згідно з рішенням комуністичної міської влади від 21 жовтня 1935 р. Тоді ж було знищено і меморіальне кладовище, щоб відібрати пам’ять про далеке минуле в українців. На місці церкви у другій половині 20 ст. споруджено радіовежу.

Вкладені елементи

Сажин Михайло Макарович (нар. не пізніше 1818 – 1885). 	Щекавиця – місце, де похований князь Олег. Кінець 1840-х pp. 	Папір, акварель. 30,5: 41,3.…
1840-і рр. Загальний вигляд (+)
Історичне урочище Щекавиця. 1888. 	Гравюра Паннемакера з малюнка І. С. Панова (1844 – після 1895). 14,8: 21,8. Надрукована в російському…
1888 р. Щекавиця (+)
Галимський Владислав Михайлович (1860-1940). 	Щекавицький цвинтар. 1913. 	Акварель. Місцезнаходження оригіналу невідоме. Кольорова репродукція…
1913 р. Щекавицький цвинтар
Церква всіх святих на Щекавицькому цвинтарі. Збудована в 1782 р., зруйнована у 1930-х рр. 	Джерело: Звід пам’яток історії і культури України. – К.:…
Вигляд з південного сходу