Церква св.Єлизавети (Труханів острів)

Розмір зображення: 602:565 піксел

Святої Єлизавети церква. Споруджена в 1910 р. на Трухановому острові за проектом Є. Єрмакова на кошти Об’єднаного товариства пароплавства.

Кам’яна, мала форми російської архітектури. Нетиньковані фасади квадратної у плані будівлі прикрашались цегляним декором у вигляді аркатурних поясків, ніш, кронштейнів, кокошників тощо. У центрі північного та південного фасадів розміщувалися великі біфорії. Східну частину споруди замикала п’ятигранна апсида, яка завершувалась цибулястою маківкою. Центральна частина храму увінчувалась цибулястою банею на видовженому, круглому у плані барабані з півциркульними вікнами. Із західного боку, над притвором, розташовувалась дзвіниця з наметовим завершенням. Храм був найвищою монументальною спорудою на острові.

Пам’ятку було зруйновано більшовиками в 1930-х рр. Містилась навпроти Поштової площі.