Церква св.Володимира (Либідська)

Володимиро-Либідська церква. Первинний дерев’яний храм св. Володимира спорудили в 1773 р. на Печерську, на місці погорілої церкви 1757 р. До 1835 р. стояла на вул. Московській, напроти Старопечерського будинку. У зв’язку з будівництвом Нової печерської фортеці в 1835 р. церкву переносять на Нову будову (долина річки Либідь). Була цікавим прикладом українського народного зодчества 18 ст. У плані являла собою квадрат. Завершувалась грушоподібною банею на гранчастому барабані. Мала бічні вівтарі на честь Митрофана Воронезького та Пресвятої Богородиці. У 1856 р. із західного боку було зведено триярусну дерев’яну дзвіницю з наметовим завершенням. Дзвіницю з церквою з’єднали критим переходом. Прибудову було здійснено в російсько-класицистичних формах, що суперечило архітектурі храму.

Церкву розібрали в 1920-30-х рр. за рішенням більшовицької влади.

Містилась на вул. Великій Васильківській, 103 (сучасна нумерація). Тепер на цьому місці – палац «Україна».