Церква св.Миколи (Микільська слобідка)

Святого Миколи церква. Містилася на лівому березі Дніпра, на землі, яка з 1508 р. належала Пустинно-Микільському монастиреві. У кінці 19 – на початку 20 ст. місцевість, яка одержала назву Микільська слобідка, заселялась робітниками заводу «Арсенал». У 1923 р. ця територія ввійшла до складу Києва.

Церкву було споруджено в 1880-90-х рр. у спрощених формах російської архітектури. 25 квітня 1910 р. у храмі брали шлюб Анна Горенко (Анна Ахматова) та Микола Гумільов. Споруда постраждала під час Другої світової війни, але була відремонтована. Хрещата у плані, одноапсидна, із західного боку мала прибудовану дзвіницю. Центральна частина завершувалась гранчастим широким наметом з маківкою на гранчастому барабані. Дзвіниця завершувалась струнким гранчастим на такому ж барабані наметом.

Пам’ятку зруйнували в 1961 р. у зв’язку з будівництвом. Містилась у районі станції метро «Лівобережна».