Старий Київ 14 – 19 ст.

Церква Вознесіння [2]

Вознесенська церква (мурована). Зведена 1872 р. у Києві на вул. Львівській (Артема). Споруда була типовим прикладом використання мотивів московського зодчества 17 ст. в культовій архітектурі Російської імперії 19 – початку 20 ст. Спочатку була однобанною, з центральною квадратною частиною, притвором та трьома апсидами. У 1909 р. храм розширили (прибудували Миколаївський бічний вівтар) і прикрасили.

Після реконструкції церква завершувалась п’ятьма цибулястими банями на круглих у плані барабанах. Центральна апсида увінчувалась маленькою маківкою. Над притвором була двоярусна дзвіниця з наметовим завершенням. З північного та південного боків було прибудовано ґанки з наметовими завершеннями. Декор споруди складався з цегляних візерунків (кілеподібних сандриків, лиштв, кокошників тощо). Біля церкви існував цвинтар, на якому в 1924 р. було поховано письменницю Олександру Судовщикову-Косач (Грицько Григоренко) – дружину Михайла Косача (брата Лесі Українки).

Пам’ятку зруйновано в 1930-х рр. До нашого часу збереглися трипрогонні аркові ворота, які вели в церковну садибу. Будинок сторожки зруйновано в 1978 р. На місці храму в 1945 р. спорудили двоповерховий житловий будинок.

Містилась на вул. Артема, 42-44.

Загальний вигляд до перебудови 1909 р.