Барвінок Ганна

Барвінок Ганна

Барвінок Ганна [справжнє прізвище – Білозерська-Куліш Олександра Михайлівна; інший псевдонім – А.Нечуй-Вітер; 23.04(5.05).1828 р., х.Мотронівка, тепер у складі с.Оленівки Борзнянського р-ну Чернігівської обл. – 23.06(6.07).1911 р., там же] – українська письменниця. Сестра В.М.Білозерського. Вчилася в приватних пансіонах (с.Кропивне на Полтавщині, м.Конотоп). Підтримувала дружні контакти з Т.Шевченком, залишила про нього спогади. Після розгрому Кирило-Мефодіївського товариства виїхала до Тули, куди був засланий її чоловік П.Куліш, з 1854 р. жила в Петербурзі. З 1883 р. оселилася в Мотронівці.

Літературну діяльність почала 1858, перші твори опубліковані в альманасі «Хата» і журналі «Основа», згодом друкувалася в журналі «Киевская старина», альманахах «Руська хата», «Рада», «Перший вінок», «Наша доля». Увагу Б. привертали проблеми родинно-побутовях взаємин, тяжка доля селянки. Героїні її оповідань – здебільшого пасивні і покірні долі жінки. Тонкий знавець жіночої психології, Б. у своїх творах показувала родинний деспотизм («Хатнє лихо», 1861 р.), безрадісне існування з чоловіком-п’яницею («Жіноче бідування», 1887 р.), драматизм силуваного шлюбу («Батькова помилка», 1902 р.). Створила також привабливі постаті вольових жінок («Перемогла», 1887 р.; «Молодича боротьба», 1902 р.).

Б. орієнтувалася на «стенографічне» змалювання селян, побуту; у ряді творів ідеалізувала суспільні відносини на селі в 2-й половині 19 ст., вдавалася до релігійного моралізаторства. Письменниця використовувала чернігівську і полтавську говірки, добре знала сільські звичаї і фольклор, записала чимало народних пісень, створила на їхній основі ряд оповідань, драму «Материнська помста» (не опублікована). Рукописна спадщина Б. зберігається в Інституті літератури ім.Т.Г.Шевченка АН УРСР та Чернігівському літературно-меморіальному музеї М. М. Коцюбинського.

Твори:

Оповідання з народних уст. – К.: 1902 р.