2008 р. «Чернігів стародавній» вимагає прибрати облогу Катерининської церкви

Сергій Черняков

Дата: 29.05.2008

Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній» звернувся з вимогою демонтувати намети (малі архітектурні форми), встановлені біля Катерининської церкви. Звернення спрямоване до міського голови Чернігова Соколова О. В., начальника УМВС України в Чернігівської області Катеринчука І. П. та начальника міського відділу УМВС України Парфентьєва В. М.

Як відомо, 1 квітня сталася пожежа в наметі біля пам’ятки архітектури. Тут проживали люди (представники Української православної церкви). У наметі знаходився котел для опалення, було підведене електричне освітлення від паркового світильника, в наметі проводилися богослужіння із використанням свічок. Представники УПЦ не дотримувалися елементарних санітарних та протипожежних норм – в наметі не було вогнегасників та протипожежного щита з необхідними інструментами для гасіння пожежі.

Проте, представники УПЦ знову розмістили намет біля Катерининської церкви. Він встановлений без відповідних дозволів та знову ж таки з порушенням норм протипожежної безпеки.

Катерининська церква ХVІІІ ст. є об’єктом культурної спадщини національного значення, занесена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Вона належить до державної власності і знаходиться на балансі Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній». Церква розташована на земельній ділянці, яка відноситься до комунальної власності територіальних громад м. Чернігова.

Наприкінці минулого року в результаті технічного огляду пам’ятки реставратори та архітектори встановили, що Катерининська церква знаходиться в аварійному стані. Відтак, цього року на пам’ятці передбачається проведення невідкладних протиаварійних ремонтно-реставраційних робіт. У весняний період для нормалізації температурного та вологісного стану в церкві потрібно здійснювати провітрювання.

На даний час це неможливо. Адже поряд з пам’яткою встановлені намети, де знаходять представники УПЦ. А відтак існує загроза захоплення Катерининської церкви силою.

Технічний стан споруди з кожним днем погіршується.

Тому й звертається керівництво музейного закладу вжити заходів для негайного демонтажу наметів біля Катерининської церкви та забезпечення працівникам заповідника постійного вільного доступу в пам’ятку для проведення в ній комплексу робіт з нормалізації температурного та вологісного стану і підготовки споруди до протиаварійних ремонтно-реставраційних робіт.

До речі, днями надійшла відповідь від керівництва міста, що дозволу на встановлення наметів біля церкви міськрада не надавала. І порадила звернутися до суду…

Від правоохоронних органів відповідей на листи ще немає, але біля Катерининської церкви з’явилася машина з міліцією. Але кого вони охороняють? Пам’ятку архітектури чи незаконно встановлений намет?