2011 р. Одеська облрада віддала історичну фортецю спеціально створеному КП

Дата: 20.02.2011

Одеська обласна рада створила комунальне підприємство «Фортеця», яке займатиметься утриманням і розвитком Білгород-Дністровської фортеці. Як передає кореспондент УНІАН, таке рішення 18 лютого прийняли депутати Одеської обласної ради.

Облрада затвердила Андрія Болдіна на посаді директора обласного КП «Фортеця» і передала на баланс підприємства цілісний комплекс споруд фортеці, а також кілька об‘єктів культурної спадщини, розташованих у місті Білгород-Дністровський.

Мотивуючи запропонований на затвердження сесії проект рішення про створення КП «Фортеця», начальник управління об‘єктів культурної спадщини Одеської облдержадміністрації Наталія Штербуль відзначила, що можна було створити дирекцію історичного заповідника. «Проте я, як фахівець, переконана, – наголосила Н. Штербуль, – що заповідник – неефективна форма управління. Гроші, зароблені на об‘єкті, повинні вкладатися в розвиток цього об‘єкту».

Разом з тим, вона запевнила депутатів, що одразу після створення КП з території фортеці буде прибрано лотки й торгові точки.

Проект створення КП підтримав голова облради, «регіонал» Микола Пундик, який відзначив, що в обласному бюджеті немає коштів на утримання і збереження фортеці. Разом з тим фракція партії «Фронт змін» виступила проти створення «Фортеці». Вона оприлюднила заяву, в якій рішення про створення КП «Фортеця» пов‘язала з виділенням на реставраційні роботи у фортеці 6,6 млн. грн. з державного бюджету і близько 2 млн. грн., – з обласного бюджету. Крім того, стало відомо про можливе отримання гранту в розмірі 3 млн. євро від Єврокомісії.

Члени фракції пропонували закріпити за фортецею правовий статус «історико-архітектурний заповідник», а створення комунального підприємства у фортеці розцінили «як спробу влади провести тіньову приватизацію фортеці і поставити під прихований контроль призначені на реконструкцію кошти».

Джерело: УНІАН