2007 р. Є дим без вогню

Ірина Якименко

Дата: 02.08.2007

Фортеця XV століття, що у місті Білгород-Дністровський на Одещині, пам’ятник архітектури державного значення, внесений до переліку ЮНЕСКО [це неправда], тихо тліє вже майже місяць. Димок біля бастіону фортеці городяни вперше помітили на початку липня: з отворів у мурах вилітав сизий дим.

Бригада пожежників, яка прибула за викликом, залила стіну водою і поїхала, коли дим зник. Протягом трьох тижнів бастіон димів декілька разів. Щоразу на місце виїжджала пожежна машина і заливала стіну водою. Але це приносило тільки тимчасовий результат – тління дерев’яних балок перекриття тривало.

Утім в офіційних джерелах про інцидент не з’явилося жодної інформації. Районне управління ГУ МНС вважає, що цей випадок не підлягає обліку по лінії надзвичайних ситуацій, тому що тління не можна віднести до розряду пожеж.

Не надали особливого значення цій події ані працівники фортеці, ані фахівці Одеського обласного управління охорони пам’яток культурної спадщини, у чиє підпорядкування входить унікальна пам’ятка. Від начальника цього управління Наталі Штербуль офіційного повідомлення немає дотепер, а директор фортеці Тетяна Біла категорично відмовляється спілкуватися з журналістами…

20 липня до Білгорода-Дністровського приїхали вчені з археологічної експедиції Інституту археології НАНУ, які щорічно проводили розкопки на території середньовічної турецької фортеці. Дослідників прикро вразив стан пам’ятки історії.

Фортеця з боку лиману нагадувала жертву бомбардування: стіни – у чорних слідах від вибухових пакетів, практично весь берег покритий попелом та сміттям, та ще й сизий дим валить з отворів бастіону. Саме археологи забили на сполох і звинуватили місцеві служби в бездіяльності й байдужості до пам’ятки архітектури державного значення.

З’явилася версія, що якимось чином причетнi до причини НП московськi кiношники, що на початку літа знiмали тут продовження фільму «Три мушкетери». Під час «кіношного» штурму кріпосну стіну справді підпалювали, як того вимагав сценарій.

Але, за словами фахівця міського управління охорони пам’яток культурної спадщини Юрія Дмитрієнка, «при цьому були дотримані всі необхідні заходи безпеки, тому знімальний процес не міг стати причиною інциденту». Більше того, пан Дмитрієнко переконаний, що вчені «роздули скандал з нічого», а тління дерев’яних балок не може завдати фортеці жодної шкоди.

Фахівці ж НАНУ, які дослідили фортецю вздовж і впоперек, із цією думкою категорично не погоджуються. Як розповіли журналістам місцеві реставратори, зупинити тління дерев’яних балок можна лише в один спосіб – перекривши доступ повітря до отворів бастіону.

Іншими словами, треба замастити спеціальним розчином всі щілини і дірочки, з яких валив (чи міг би валити) дим. 26 липня реставратори взялися за цю роботу. Протягом декількох днів мешканці Білгорода-Дністровського могли спостерігати за чоловіками, які залазили на фортечні мури по дерев’яній драбині, тримаючи в руках відра з цементом.

Чи вдалося реставраторам припинити процес тління, напевно сказати не може ніхто. Учора з отворів бастіону дим не валив, але чи надовго збережеться така ситуація?

В будь-якому разі, вчені з археологічної експедиції Інституту археології НАНУ переконані: треба терміново провести експертизу фортеці на предмет її безпеки для людей при проведенні екскурсій та масових заходів та для збереження споруди.

Джерело: “Україна молода”