Народна гостиниця (№ 1)

Будинок (вул.Костюшка, 1) споруджено в 1906 р. (архіт. Т.Обмінський) у стилі сецесії.

Народна гостиниця (вул.Костюшка, № 1) збудована в 1904 р., в 1920-30-х рр. звалась “Республіка”. З 1916 р. тут діяло товариство “Українська бесіда”. Тут містилось видавництво і книгарня Івана Тиктора, редакції українських газет “Новий час”, “Народна справа”.

Нині (1999 р.) – Західна регіональна митниця.

У будинку № 1 до 1939 року містилася українська “Народна гостиниця”, в часи СРСР це був готель “Народний”, від 2000-х років тут діє Західна регіональна митниця. За польських часів у цій будівлі працювали також молочарня Лукавецької, кав’ярня “Республіка”, філателія Дубенського, перукарня Пастернака та крамниця з продажу яєць Каца, у 1950-х роках тут була чайна, майстерня індпошиву та ремонту одягу, перукарня, тепер – кафе-клуб “Корнер”.

На фасаді будівлі Західної регіональної митниці в період незалежності розмістили три пам’ятні дошки на честь перебування в “Народній гостиниці” видатних діячів українського національного руху Миколи Міхновського, Дмитра Вітовського та Костя Левицького.

Джерело: “”, 10 жовтня 2008 року, № 149 (457)