Житловий будинок (№ 11, під левами)

Жилий будинок 17 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Житловий будинок 18 – 19 ст. (№ 11) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

ЖИЛОЙ ДОМ, XVII-XIX вв. (ул. Галицкая, 11). Известен как «дом под львами». Кирпичный, вытянутый в плане, трехэтажный, с узким трехоконным асимметричным главным фасадом, украшенным балконом с ажурной металлической решеткой. Окна второго этажа завершены треугольными сандриками. Фасад увенчан аттиком и раскрепованным карнизом с модульонами. Особый интерес представляет оформление угла дома – каменный контрфорс с фигурами двух львов с единой головой. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 3, с. 24].

Але на плані Львова – Староєврейська, 5.

Під № 5 [Староєвр.] за Польщі був ремонт парасоль Вальдмана, від 1950-х років тут містився ремонт взуття, а зараз – кафе-бар “Хорс” і весільний салон Elig.

Колишній магазин “Культтовари” під № 11 перетворився на початку століття на магазин побутової електроніки й оргтехніки, а тепер там магазин мобільного зв’язку “Мобілочка” та крамниця цифрової техніки “Цифра”.

Джерело: “”, 19 січня 2007 року, № 7 (77); 29 грудня 2006 року, № 70.

Будинок відомий від поч. 17 ст. (тоді він був двоповерховим). Великі реконструкції проведено у 2 пол. 18 ст. та в 1791 р. В 1875 р. відремонтовано дах, фасади перероблено в стилі історизму. Скульптура лева з’явилась, мабуть, в кінці 18 ст., в 1828 р. її реставрував П.Ойтеле.